Osjećaj pijanstva djelomično je psihološki

DJELOVANJE alkohola djelomično je psihološko, izjavili su novozelandski istraživači u objavivši rezultate istraživanja koji pokazuju da na pamćenje može utjecati i čista voda ako ljudi misle da piju alkohol.

´Uspjeli smo navesti neke osobe na loše pamćenje kazavši im da su pijani, iako smo im dali samo tonik s limetom´, rekla je dr. Maryanne Garry, profesorica psihologije sa sveučilišta Victoria u Wellingtonu.

Garry i njezina studentica Seema Assefi podijelile su 148 studenata u dvije skupine kazavši polovici da piju votku i tonik, a drugoj polovici da pije samo tonik.

Međutim, i oni kojima je rečeno da piju votku i tonik dobili su samo tonik s limetom natočen u boce votke koje su izgledale kao nove.

Nakon toga je svima prikazan niz isječaka koji prikazuju zločin i pročitan im je sadržaj u kojem su namjerno iznesene pogrešne informacije.

´Otkrili smo da su osobe koje su mislile da su pijane bile podložnije pogrešnim informacijama te da su gori očevici u usporedbi s osobama koje su mislile da su trijezne´, kazala je Assefi.

´Kada im je otkrivena prava priroda eksperimenata mnogi su se začudili da su dobili samo tonik, ali su i dalje tvrdili da su se osjećali pijanima´, dodala je.

´To pokazuje da čak i kada mislite da ste pijani to utječe na vaše ponašanje´, rekla je Garry.



Pročitajte više