Osječka ubojstva istražuje poseban tim krim stručnjaka

U PRIOPĆENJU za javnost koje je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova stoji da je osnovan novi istražni tim koji će provesti izvide u vezi ubojstava u Osijeku 1991. i 1992.

U priopćenju, koje je potpisao glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun stoji: Ravnateljstvo policije MUP RH po nalogu Državnog odvjetništva RH nastavlja s provođenjem izvida u vezi događaja koji su se dogodili u Osijeku u drugoj polovici 1991. i u prvoj polovici 1992. godine, a u vezi osnova sumnje o ubojstvu više civila. U tu je svrhu formiran poseban tim kriminalističkih stručnjaka iz Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije MUP RH i Odjela kriminalističke policije PU Zagrebačke, koji će kolegama u PU Osječko-baranjskoj pomoći u provođenju izvida vezanih za provjeru svih navoda.

U vezi ubojstava civila u Osijeku Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo je 21. srpnja 2005. godine od Ravnateljstva policije MUP RH da u svjetlu svih do sada prikupljenih saznanja provjeri utemeljenost iskaza svjedoka koji je pod zaštitom dao iskaz pred istražnim sucem Županijskog suda u Zagrebu. Također, zatražilo je da se prikupe svi drugi podaci i činjenice u cilju utvrđivanja o kojim se kaznenim djelima radi i tko su počinitelji, odnosno naredbodavci ovih tijela.

Stoga će već spomenuti posebni tim stručnjaka Ravnateljstva policije MUP RH, uz do sada prikupljene podatke i činjenice, provjeriti sve navode i prikupiti nova saznanja, kao i ispitati sve osobe koje o tome mogu imati saznanja i podatke. Cilj tih aktivnosti je da se utvrde mogući naredbodavci i počinitelji ovih kaznenih djela, te da se protiv njih pokrene kazneni postupak.

Pročitajte više