Osječki fakultet konačno priznao: Vice je doktorirao zbog propusta i nesavjesnog rada

Foto: FaH

PRIČA o doktoratu Vice Mihanovića, predsjednika splitskog HDZ-a, sad već ima zabavne elemente: nakon što je povjerenstvo za njezinu znanstvenu procjenu zaključilo da mu disertacija ima originalni znanstveni doprinos uz poneki sitniji propust te da je zaslužio biti doktor znanosti, Ekonomski fakultet u Osijeku kreće u sankcioniranje odgovornih za njezinu obranu.

Da, zvuči luđe od one - operacija uspjela, pacijent umro. U ovom slučaju ispada da je pacijent zdrav iako operacija nije uspjela.

>> Ministarstvo obrazovanja: Sveučilište nezakonito pokušava spasiti Vicin doktorat

Fakultet: Nužno je utvrditi odgovornost svih koji su sudjelovali u procesu ocjene i obrane Vicine disertacije

Ako ne vjerujete, evo što nam je odgovorio dotični fakultet na kojem je Mihanović obranio disertaciju prije skoro četiri godine:

"Obzirom da je postupak provjere disertacije gospodina Vice Mihanovića utvrdio da u disertaciji postoje određeni nedostaci, nužno je utvrditi odgovornost svih koji su sudjelovali u procesu ocjene i obrane navedene disertacije te su svojim propustima i nesavjesnim radom dopustili da ista bude obranjena."

Drugim riječima, premda disertacija, prema mišljenju sveučilišnog povjerenstva, "ima znanstveni doprinos u znanstvenom području Društvenih znanosti, znanstvenom polju ekonomije", uz propuste "kod organizacije i uređivanja teksta", fakultet će se ipak zabaviti potragom za odgovornima za njezin konačni oblik.

Fakultet nadalje piše: "Također kako bi spriječili da se ovakvi slučajevi ponove u budućnosti poduzeli smo određene mjere koje su u nadležnosti Fakulteta. Fakultetsko vijeće Ekonomskog fakulteta u Osijeku na prijedlog Uprave Ekonomskog fakulteta u Osijeku je imenovalo novog voditelja studija i nove članove vijeća poslijediplomskog doktorskog studija te je pokrenut postupak revizije internih procedura stjecanja doktorata znanosti i imenovana dva povjerenstva od kojih jedno trenutno radi na izradi novog pravilnika o poslijediplomskim studijima Fakulteta, a drugo na izmjeni studijskog programa."

>> Vicin doktorat spašava se postupkom kakav još nije viđen

Fakultet ne otkriva kako će provesti nelegalnu preporuku da promijeni Vicinu disertaciju

Zanimalo nas je i kako će Fakultet provesti nezakonitu i nestatutarnu preporuku povjerenstva da se "nedostaci i propusti kod organizacije i uređivanja teksta navedeni u ovom Izvješću otklone na način da Ekonomski fakultet u Osijeku otisne poseban dokument koji će sadržavati lekturu, redakturu i korekciju pojedinih dijelova teksta i umetne u doktorsku disertaciju" Vice Mihanovića, jer doslovno, niti jedan državni, a ni sveučilišni propis ne dopušta ovakve intervencije u davno obranjene disertacije. Na ovo smo dobili diplomatski i nimalo sadržajan odgovor: "Kao jedna od sastavnica Sveučilišta sukladno statutu provodimo odluke Sveučilišta."

Gdje je logika da sveučilišno povjerenstvo kaže kako je disertacija u redu, uz poneku grešku, dok istodobno fakultet zbog iste disertacije započinje reorganizaciju i najavljuje potragu za odgovornima? Nema je, ovo je Republika Hrvatska.

>> Profesorica s osječke Ekonomije o spašavanju Vice: Da nije tužno, bilo bi smiješno

Vice Mihanović obranio je disertaciju "Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja" na osječkom Ekonomskom fakultetu 28. veljače 2018. godine. Mentorica mu je bila Ivana Barković Bojanić, redovita profesorica na tom fakultetu, dok je u stručnom povjerenstvu sjedilo dvoje njezinih radnih kolega - Željko Turkalj i Mane Medić te, kao predsjednik, Joško Dvornik, profesor na Pomorskom fakultetu u Splitu.

Od polovice ožujka Index je u nizu tekstova otkrio da je disertacija zbirka plagijata i gluposti. Osječko sveučilište je, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, na koncu sastavilo peteročlano stručno povjerenstvo u kojem su većinu činile osobe bliske HDZ-u. Ono je donijelo zaključak da je Mihanovićeva disertacija istodobno i sasvim u redu i loša, pa on zaslužuje ostati doktor znanosti, ali nju treba ispraviti. U povjerenstvu su bili predsjednik Vinko Kandžija te članovi Jerko Glavaš, Zdravko Tolušić, Zdenko Klepić i Ivana Šandrk Nukić. Rektor Sveučilišta je Vlado Guberac, a dekan Ekonomskog fakulteta Boris Crnković.

Pročitajte više