RAT U UKRAJINI

Osječki gradonačelnik: Spremni smo za integraciju djece u vrtiće i škole

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

POTPREDSJEDNIK vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je danas kako je u Hrvatsku dosad došlo 1570  izbjeglica. Nije sklon govoriti o mogućem ukupnom broju izbjeglica jer ključ situacije u Ukrajini imaju oni koji su pokrenuli agresiju.

"Pred nama je veliki posao, organizacijski to ide na vrlo zadovoljavajući način. Nisam sklon govoriti o brojevima jer ključ situacije u Ukrajini imaju samo oni koji su pokrenuli agresiju, oni znaju hoće li se i kada zaustaviti", rekao je Božinović nakon sastanka s članovima osječko-baranjskog i osječkog stožera civilne zaštite.

Upozorava kako se svakim danom kojim se ta invazija bude nastavila povećava mogućnost za dolazak većeg broja izbjeglica i veće tragedije za ljude, koji nisu ničim izazvali ovako brutalan napad. Podsjetio je kako je vlada osnovala svoju međuresornu radnu skupinu.

"Oni koji su pokrenuli agresiju znaju hoće li se i kada zaustaviti"

Ta skupina pokriva sve bitne segmente, a koordinira je MUP. Smatra kako se stvorila solidna pravna osnova za rješavanje statusa i potreba tih ljudi, koje će ovisiti o tome kako će se situacija razvijati.

Vodi se računa o najsitnijim detaljima, pa i o izdavanju EU covid-potvrda za ukrajinske izbjeglice jer epidemija koronavirusa još nije završila. Intenzivno se vode razgovori na europskoj razini, kako bi odgovor Europe bio jedinstven, posebice po pitanjima humanitarnog karaktera i zbrinjavanja onih koji su sada u najvećoj nuždi, "a to su naši prijatelji Ukrajinci", poručio je ministar Božinović.

Na upit novinara kakvo je stanje s robnim zalihama te je li rađena provjera otkako je počeo rat u Ukrajini, Božinović je odgovorio kako je sigurno da jest, ali da je to pitanje za Robne zalihe.

Što je s robnim zalihama?

"Predstavnici robnih zaliha i nadležnog ministarstva dio su međuresorne radne skupine. To je nešto o čemu ćemo se dogovarati iz dana u dan, o tome koje su potrebe, te provoditi postupke nabave koji će biti takvi da u svakom trenutku mogu odgovoriti visokim standardima Europske komisije", rekao je Božinović.

Na upit da komentira skup potpore ruskoj politici u Beogradu Božinović ističe kako se svatko u ovoj krizi oslanja na vrijednosti za koje se zalaže, a Hrvatska je kao članica Europske unije i NATO-a jasno komunicirala koje su njezine vrijednosti i koja je reakcija na rat u Ukrajini.

"Spremni smo za integraciju djece u vrtiće i škole"

Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio je kako je u gradu otvoren prihvatni centar u sportskoj dvorani Jug, a u pripravnosti je i sportska dvorana Zrinjevac. Grad je osigurao besplatni gradski prijevoz za izbjeglice te njihov prijevoz od granice do Osijeka, "a spremni smo za integraciju djece u vrtiće i škole", dodao je Radić.

Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Mato Lukić izvijestio je kako je na području županije trenutno smješteno 65 izbjeglica iz Ukrajine, 18 u kapacitetima dvaju pansiona, a ostali u privatnom smještaju u Osijeku i drugim mjestima županije.

Od sljedećeg tjedna dio djece koja su smještena u osječkom prigradskom naselju Tenji ondje će krenuti u školu. "Prema najavama, izbjeglice će dolaziti i sljedećih dana, ne možemo kalkulirati s brojem, ali ćemo biti spremni za prihvat", istaknuo je Lukić.

U županiji mogu primiti 1200 osoba

Pročelnik osječkog Područnog ureda civilne zaštite Zvonko Grgec pojasnio je kako se na području županije u prihvatnim centrima odmah može primiti 1200 osoba, a s općinama i gradovima dogovoreno je pet tisuća mjesta u objektima koji su u njihovom vlasništvu.

Dodao je kako je Ravnateljstvo CZ-a uspostavilo e-mail adresu na koju svi zainteresirani mogu prijaviti svoje smještajne kapacitete i po potrebi će se angažirati. Ministar Božinović danas je obišao i prihvatni centar za privremeni smještaj izbjeglica iz Ukrajine, u osječkoj sportskoj dvorani Jug.

Pročitajte više