Osječki sudac 35 puta se čuo s čovjekom kojem se sudi za prodaju tajnih informacija?

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

NA RAČUN osječkog Županijskog suda neprestano stižu nove optužbe.

RTL je u posjedu povjerljivog izvješća PNUSKOKA-a koji je još 2011. utvrdio da su osobe iz krim-miljea, kojima se i danas sudi u Osijeku, bile u kontaktima s osječkim sucima, pri čemu je utvrđeno 35 telefonskih kontakata. 

Policija je tijekom praćenja napravila i shemu povezanosti sudaca i osumnjičenika, nakon čega je i utvrđeno:

"...osobe imenovane u ovom zahtjevu na sve načine nastoje ostvariti utjecaj na pravosudna tijela u Osijeku, kako bi pravovremeno pribavili informaciju o planiranim postupanjima protiv njih, nakon čega bi uništili dokaze te prema potencijalnim svjedocima i oštećenicima koristili prijetnju i silu..... u označenom razdoblju zabilježena telefonska komunikacija između pojedinih osoba sa Županijskog i Općinskog suda u Osijeku...", izvješće je PNUSKOK-a.

35 puta čuo se s čovjekom kojem sude za prodaju tajnih informacija

Kako javlja Telegram, sudac koji se spominje u ovom izvješću je Zvonko Vrban, aktualni predsjednik Županijskog suda u Osijeku. Iz izvješća proizlazi da je bio u kontaktu s Damirom Ivićem, bliskim Dragi Tadiću s kojim je surađivao u Osijek Koteksu, kao i slavonskom poduzetniku Stipi Barišiću, zvanom Moljac, ocu hrvatskog nogometnog reprezentativca Borne Barišića. Barišića se povezivalo s tzv. Čepinskom skupinom. Riječ je o zločinačkoj grupi poznatoj godinama u policijskim analizama kriminala ne samo u Hrvatskoj.

Prema izvješću, sudac Vrban je između siječnja 2011. i veljače 2012. s Ivićem kontaktirao najmanje 35 puta. Istovremeno se Ivić s Barišićem, prema tom istom prikazu, čuo više od dvije tisuće puta.

Zabilježeni su i pozivi koje je Barišić upućivao Županijskom sudu u Osijeku te njegovi kontakti s još jednom osječkom sutkinjom, kao i suprugom druge sutkinje Županijskog suda u Osijeku.

Ivić, Barišić i Vlado Rajić su, prema optužnici, trgovali tajnim podacima. Od korumpiranih policajaca doznavali su za tajne istrage i, kako tvrdi USKOK, dojavljivali o njima ljudima koje se pokušavalo pratiti i prisluškivati.

Pročitajte više