Osječkoj gimnaziji prva povelja "Škola bez droge"

PREDSTAVNICI županijskog Centra za prevenciju ovisnosti o drogi Osječkobaranjske županije uručili su danas osječkoj privatnoj Gimnaziji ´Gaudeamus´ povelju ´Škola bez droge´, prvo takvo priznanje nekoj školi u Hrvatskoj.

Gimnazija ´Gaudeamus´ prva je i jedina škola u Hrvatskoj koja je do sada provela dva testiranja svojih učenika na drogu, kazao je dr. Rudika Gmajnić, ravnatelj osječkog Doma zdravlja, pri kojemu djeluje Centar za prevenciju ovisnosti o drogi. Na prvom testiranju prošle školske godine dva su učenika bila pozitivna, a na drugom nedavno provedenom ni jedan od 50 testiranih nije bio pozitivan, kazala je ravnateljica prof. Gordana Beissmann. Saša Šakić, jedan od vlasnika Gimnazije ´Gaudeamus´, dodao je kako su testirani i svi prosvjetni djelatnici.

Da bi se testiranje provodilo u školi dva puta na godinu prije upisa u školsku godinu, roditelji su morali pismeno pristati, a također i učenici IV. razreda. Testiranje, objasnio je dr. Gmajnić, stoji sto kuna. Po njegovim riječima testiranje na manjem uzorku provedeno je i u osječkoj Medicinskoj školi nakon povratka učenika s maturalne ekskurzije.

Voditeljica Centra za prevenciju ovisnosti o drogi dr. Marija Kribl istaknula je ´kako zabrinjava podatak da su među mladim ovisnicima i oni od 11, 14 i 15 godina te da se stalno spušta dobna granica konzumenata´. U Centru se trenutačno odvikava od ovisnosti 397 mladih, među kojima je 140 heroinskih ovisnika. Po njezinoj procjeni u Osijeku je 350 do 400 neregistriranih heroinskih ovisnika. Suradnja roditelja je vrlo bitna, ali, na žalost, ´mnogi roditelji još misle ili ne žele znati da su i njihova djeca već na putu droge´. Posebno je upozorila da ´drogu ne treba dijeliti na laku i tešku jer put je gotovo uvijek isti a počinje s marihuanom´. Na žalost, kazala je dr. Kribl, mi smo, primjerice, jučer u jednoj osnovnoj školi pozvali 180 roditelja, a odazvalo ih se 30´.

Pročitajte više