Oskvrnuće zadrina spomenika osudili HKDU, HSLS i SDP

VANDALSKI čin oskvrnuća spomenpoprsja general bojnika Blage Zadre, jednog od zapovjednika obrane Vukovara, koje su u noći sa subote na nedjelju nepoznati počinitelji zalili sivom bojom, danas je osudilo i čelništvo HKDU-a, mladi HSLS-a te gradska organizacija SDP-a.

U priopćenju HKDU-a, koje je potpisao predsjednik stranke Anto Kovačević, ističe se kako je taj teroristički čin iživljavanje nad spomenikom heroja, ali i nad vukovarskom žrtvom i Hrvatskom u cjelini. "Ne možemo se pomiriti s činjenicom da u Vukovaru žive i amnestirani ratni zločinci, pa nije čudno što je došlo do terorističkog akta onih koji ne mogu podnijeti samostalnu hrvatsku državu", stoji u priopćenju HKDU-a.

Oštećenje Blagina spomenika i pokušaj spaljivanja hrvatske zastave u blizini spomenika, te nedavne slučajeve napada na hrvatske nacionalne simbole osudilo je i nacionalno vodstvo Mladeži HSLS-a. Oni u tim slučajevima vide "očite znakove da se počinitelji tih nedjela ne mogu pomiriti s činjenicom stvaranje i obrane samostalne hrvatske države".

"Nadamo se da će i državni dužnosnici, od Predsjednika RH do premijera, koji se redovito skrbe za partizanske borce i tekovine Titova diktatorskog režima, a ne pojavljuju se u Kninu na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, pokazati zabrinutost zbog napada na simbole RH i na njezine heroje", kažu mladi HSLS-a.

U priopćenju za javnost vukovarskog SDP-a ističe se kako je svojim postupcima tijekom borbi za obranu Vukovara Blago Zadro ulijevao sigurnost i Srbima koji su ostali u okruženju.

U SDP-u se stoga nadaju kako vandalski čin oskvrnuća spomen-poprsja Blage Zadre neće biti uzrok bilo kakvim događanjima koji bi mogli ugroziti sigurnost građana Vukovara.

Pročitajte više