Oslabio dolar

Foto: EPA

DOLAR je danas oslabio na međunarodnim tržištima valuta budući da je posustajanje inflacije u SAD-u ublažilo pritisak na američku središnju banku da već krajem ljeta najavi postupno smanjivanje monetarne potpore u koronakrizi.

Euro je prema dolaru ojačao 0.16 posto i njime se trgovalo po 1.1732 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri promjene američke prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta, oslabio je 0.15 posto, na 92.912 bodova.

Zelena novčanica jačala je proteklih tjedana na valu dobrih makroekonomskih podataka koji su signalizirali ubrzani oporavak gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa.

Američki su poslodavci u srpnju otvorili nešto manje od milijun radnih mjesta, znatno više no što se očekivalo, a Fed je upravo zapošljavanje proglasio ključnim pokazateljem oporavka i uvjetom za postupno ukidanje radnih mjesta.

Ulagače je pak brinula inflacija koja je ubrzala u travnju, svibnju i lipnju, pa su opetovano preispitivali poruke Fedovih dužnosnika da je rast cijena tek privremeno ubrzao, potaknut problemima u opskrbi zbog naglog skoka potražnje nakon otvaranja gospodarstva.

Danas objavljeni podaci pokazali su da je rast cijena u srpnju na mjesečnoj razini usporio na 0.5 posto, nakon 0.9-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.

Analitičari su ovog tjedna prognozirali da bi Fed mogao najaviti postupno smanjivanje vrijednosti kupnje obveznica već u rujnu, a neki su kao mogući datum izdvojili kraj kolovoza i neformalni skup financijskih dužnosnika u američkom Jackson Holeu.

Izvješće o inflaciji u srpnju stišalo je bojazni da bi Fed mogao uskoro početi smanjivati vrijednost programa, tumači Edward Moya iz OANDA-e.

"Fed će donositi odluke na temelju podataka, a ključno će biti izvješće o zapošljavanju koje će biti objavljeno sljedećeg mjeseca. Ne bude li impresivno, smanjivanje poticaja (...) moglo bi čak biti pomaknuto bliže kraju godine", ističe Moya.

Pozornost se sada okreće današnjem govoru čelnice Fedovog ogranka u Kansas Cityju Esther George radi mogućeg komentara najnovijeg izvješća o inflaciji, napominje Reuters.

Pročitajte više