Oslabio rast zaposlenosti u SAD-u, nedostaje im kvalificiranih radnika

Ilustracija: 123rf

U AMERIČKOM gospodarstvu u srpnju je otvoreno 157 tisuća novih radnih mjesta, što je manje nego što se očekivalo, a među mogućim razlozima je otežan pronalazak kvalificiranih radnika, pokazalo je u petak izvješće američkog Ministarstva rada.

Stopa nezaposlenosti u srpnju je skliznula za 0,1 postotni bod, na 3,9 posto. U svibnju je bila pala na najnižu razinu u 18 godina, od 3,8 posto.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su 190 tisuća novih radnih mjesta u srpnju i pad stope nezaposlenosti na 3,9 posto.

6,6 milijuna nepopunjenih radnih mjesta u SAD-u

Slabije zapošljavanje vjerojatno nije posljedica trgovinskih napetosti koje su proteklih dana eskalirale, već prije nedostatka radnika. U SAD-u je oko 6,6 milijuna nepopunjenih radnih mjesta. Anketa provedena među malim kompanijama, objavljena u četvrtak, pokazala je rekordan broj kompanija koje su u srpnju izvijestile da ne mogu naći radnike.

Manjak radnika postojano podupire rast plaća. Prosječna plaća po satu u srpnju je uvećana za sedam centi, ili 0,3 posto prema mjesecu ranije, a 2,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazalo je izvješće Ministarstva rada.

Najveći broj novih radnih mjesta otvoren je u proizvodnji, njih 37 tisuća, povrh 33 tisuće otvorenih u mjesecu ranije. Slijedi građevinski sektor, s 19 tisuća novozaposlenih, nakon 13 tisuća zaposlenih u lipnju.

U maloprodaji je otvoreno 7100 radnih mjesta, nakon što je u lipnju zatvoreno njih 20.200.

U državnom sektoru broj zaposlenih u srpnju je, pak, smanjen za 13 tisuća, pokazalo je izvješće Ministarstva rada.

Pročitajte više