Oslo: Shirin Ebadi primila Nobelovu nagradu

IRANSKA odvjetnica Shirin Ebadi, ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir, u srijedu je na svečanosti uručenja nagrade u Oslu uputila odvažnu i oštru proturatnu poruku Zapadnjacima, optuživši ih da napade na SAD 11. rujna koriste kao izliku za kršenje ljudska prava.

Odvjetnici Ebadi, nagrađenoj za uspjehe postignute na području obrane prava žena i djece u Iranu, nagradu je danas u Oslu uručio predsjednik Norveškog odbora za dodjelu Nobelove nagrade Ole Danbolt Mjoes.

Ebadi je u govoru održanom nakon primanja nagrade, napala američku administraciju zbog dvostrukih standarda i ignoriranja UN-ovih rezolucija o Bliskom istoku.

"U posljednje dvije godine neke su zemlje kršile univerzalna načela i zakone o ljudskim pravima koristeći napade na SAD koji su se dogodili 11. rujna te rat protiv međunarodnog terora kao izliku za napad na Irak. Pod izlikom rata protiv terorizma opravdavani su i proglašavani legitimnima propisi o ograničenju ljuskih prava i temeljnih ljudskih sloboda", kazala je Ebadi.

56-godišnja iranska odvjetnica govorila je i o kršenju Ženevske konvencije u američkom vojnom zatvoru u zaljevu Guantanamo. Dodala je da strahuje kako ljudska prava krše one iste zapadne demokracije koje su inicirale stvaranje načela o ljudskim pravima. U svom govoru Ebadi je kazala kako se, poput ostalih aktivista koji se bore za ljudska prava, često zapita zašto neke UN-ove rezolucije Zapad smatra obveznima, a druge ignorira.

"Zašto tijekom posljednjih 35 godina deseci UN-ovih rezolucija koje su se odnosile na palestinski teritorij što su ga okupirali Izraelci, nisu odmah primijenjeni?"

Odvjetnica Ebadi, simbol nade da će se i u Iranu početi događati reforme, prst je uperila i prema vlastitoj vladi, pozivajući Teheran da prihvati činjenicu da su reforme neizbježne. Shirin Ebadi je na svečanosti u Gradskoj vijećnici u Oslu uručena diploma, zlatna medalja i ček na 1,12 milijuna eura.

Pročitajte više