Oslobađajuća presuda bivšim članovima NO HTP "Matija Gubec"

BIVŠI članovi Nadzornog odbora Hotelskog turističkog poduzeća "Matija Gubec" iz Stubičkih Toplica Vladimir Bosnar, Božo Brundić i Branka Matuša, danas su na Županijskom sudu u Zlataru nepravomoćno oslobođeni optužbe da su, zloupotrijebivši položaj i ovlasti, oštetili poduzeće za više od 5,4 milijuna kuna.

Bosnara, DC-ova načelnika Stubičkih Toplica i bivšeg predsjednika NO-a "Matija Gubec", Brundića i Matušu teretilo se da su po prethodnom dogovoru s tadašnjim direktorom poduzeća Zdenkom Poštekom 17. lipnja 1998. potpisali ugovor o robnom kreditu. Kredit od 6.011.000 kuna odobren je Pošteku za njegova ulaganja u poduzeće, koja su po nalazu sudskog vještaka za građevinarstvo iznosila samo 576.000 kuna. Za razliku od preko 5,4 milijuna Pošteka se tereti da je nezakonito stekao.

Sudsko je vijeće, pod predsjedanjem suca Tomislava Ivande, danas prihvatilo obrane optuženih, koji su govorili da su oni samo potpisivali one dokumente koje su im pripremile stručne službe poduzeće, odnosno ono što su im savjetovali sudski vještak za građevinarstvo Atila Eter, odvjetnik Franjo Houška i jedna zagrebačka konzultantska kuća.

O svemu je bio izviješten, ustvrdili su optuženi, i većinski vlasnik poduzeća - Hrvatski fond za privatizaciju.

Preklani u veljači policija je podnijela kaznenu prijavu protiv Pošteka, Bosnara, Brundića, Matuše i Franje Houške. Petookrivljeni odvjetnik Houška nije obuhvaćen istražnim zahtjevom. Nakon istrage, 24. listopada prošle godine, tužiteljstvo odustaje od optužnice protiv bivših članova NO-a, a 29. istog mjeseca Županijsko državno odvjetništvo u Zlataru podiže optužnicu samo protiv Zdenka Pošteka da je nepripadno stekao milijunsku dobit. Iako je tužiteljstvo odustalo od njihova progona, sudsko gonjenje bivših članova NO-a nastavilo je navodno oštećeno HTP "Matija Gubec" po privatnoj tužbi. Jedino je odvjetnik Houška izostavljen u novoj - privatnoj tužbi, čiji su akteri prvostupanjskom presudom proglašeni nedužnima.

Pročitajte više