Oslobođena američka turistkinja oteta u Ugandi. SAD platio otmičarima?

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

OSLOBOĐENA je američka turistkinja koju je u utorak 2. travnja otela naoružana skupina u Ugandi, javlja Reuters. 

Otmica se dogodila u Nacionalnom parku kraljice Elizabete. Američka turistkinja i njen vozač oteti su zajedno s četvoricom drugih ljudi, ali oni su kasnije pušteni, dok su njih dvoje otmičari zadržali.

Uganda ne pregovora s otmičarima

Otmičari su zahtijevali otkupninu u iznosu od 500.000 dolara kako bi žrtve vratile žive i zdrave, a vlasti su izjavile kako ne namjeravaju udovoljiti njihovim zahtjevima.

"Otmičari koriste mobilne telefone žrtava kako bi nazivali mjesto u kojem su boravili turisti i tražili 500.000 dolara, na što mi nećemo pristati", rekla je Polly Namaye, glasnogovornice policije Ugande.

Ipak se pregovaralo 

"Američka turistkinja i njezin vodič pušteni su nakon što je postignut dogovor s otmičarima“, rekao je za Reuters glasnogovornik tvrtke Wild Frontiers Safaris koja je organizirala safari za Amerikanku.

"Pregovori su vođeni uz pomoć američke vlade", dodao je. "Ne znam pojedinosti o konačnom dogovoru."

Plaćen manji iznos

Državne novine New Vision danas su izvijestile, navodeći neslužbene izvore, da je otmičarima plaćena otkupnina od 30.000 dolara.

Američko veleposlanstvo u Ugandi nije odgovorilo na upite novinara Reutersa, a glasnogovornica ugandske policije, Polly Namaye, rekla je da ne može potvrditi je li otkupnina plaćena.

Pročitajte više