Oslobođene američke novinarke stigle kućama u SAD

AMERIČKE novinarke Laura Ling i Eunia Lee vratile su se u danas kućama u Los Angeles nakon što su oslobođene zatočeništva u Sjevernoj Koreji i to nakon što su provele 140 dana u tamošnjim zatvorima. Podsjetimo, američke novinarke puštene su jučer nakon intervencije bivšeg američkog predsjednika, Billa Clintona, koji je boravio u Sjevernoj Koreji kako bi pregovarao oko puštanja novinarki.

One su uhićene 17. ožujka u blizini granice Sjeverne Koreje i Kine te odmah osuđene na dvanaest godina teškog fizičkog rada zbog ilegalnog ulaska na teritorij Sjeverne Koreje. Pregovori Clintona sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-Ilom trajali su manje od 24 sata, nakon čega su američke novinarke prvo pomilovane pa odmah zatim i puštene kućama. Navodno je sami razgovor Clintona sa vođom Sjeverne Koreje trajao svega 3 sata.


Američki mediji prenose informaciju kako je predsjednik Obama nazvao je obitelji dviju novinarki kako bi izrazio olakšanje zbog njihova oslobađanja. Navodno Clinton u ime SAD-a ništa nije ponudio Koreji za puštanje na slobodu novinarki.

Pročitajte više