Oslobođeni Iračani iz zatvora Abu Ghraib

VIŠE od tristo Iračana oslobođeno je u petak iz zatvora Abu Ghraib koji je u središtu skandala zbog zlostavljanja zatvorenika, dok je američki upravitelj Paul Bremer spomenuo povlačenje, premda ga smatra vrlo nevjerojatnim.

U Najafu su se nastavili žestoki sukobi, dok je guverner izjavio da će koalicijske snage uskoro ući u sveti grad odakle će protjerati pristaše radikalnog šijitskog vođe Moqtade al-Sadra.

U govoru iračkim dužnosnicima Bremer je spomenuo mogućnost američkog povlačenja, bude li to zahtijevala iračka privremena vlada, ističući da takvog zahtjeva neće biti.

Tristo petnaest iračkih zatvorenika oslobođeno je pošto je dan prije Abu Ghraib, 32 kilometra zapadno od Bagdada, posjetio američki ministar obrane Donald Rumsfeld koji je priznao da je skandal zbog zlostavljanja zatvorenika bio "težak udarac".

Koalicija redovito oslobađa zatvorenike iz Abu Ghraiba, ali u manjem broju. Dana 4. svibnja iz istog je zatvora oslobođeno 240 ljudi.

U četvrtak je u zapadnoj sunitskoj pokrajini Al-Anbar ubijen američki marinac koji je "sudjelovao u operacijama sigurnosti i stabilizacije", piše u vojnom priopćenju koalicije. Tom se smrću broj ubijenih američkih vojnika u Iraku od početka rata u ožujku 2003. popeo na 778.

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više