Osmislio aplikaciju kojom djeca kroz igru uče strane jezike

Foto: Luka Šangulin/Index

DANAŠNJA tehnologija djeci koja od najranijih dana koriste razne elektroničke uređaje, poput pametnih telefona, omogućuje nevjerojatne mogućnosti učenja. Taj potencijal prepoznao je Davor Bestić, koji je osmislio aplikaciju za učenje jezika koja djeci u najranijoj dobi omogućuje da svoje prve riječi progovore i na stranom jeziku.

Djeca kroz igru uče jezike

Radi se o kombinaciji fizičkih igraćih karata i aplikacije na mobilnom telefonu, koja uz pomoć proširene stvarnosti djeci omogućuje da sliku povežu s nazivom na hrvatskom i drugim jezicima te ih tako paralelno uče. Osim novih riječi, djeca kroz aplikaciju mogu čuti i zanimljivosti o svojim omiljenim životinjama. Na ideju je Bestić došao u vrijeme boravka u središnjoj Aziji pa je tehnički dio - programiranje, koje je trajalo otprilike četiri mjeseca - odradila ekipa iz Kazahstana.

Razvoj aplikacije trajao oko četiri mjeseca


"Sredinom prošle godine četiri mjeseca proveo sam radeći na poslovnom projektu u centralnoj Aziji. Tamo sam se igrom slučaja susreo s jednom IT firmom kojoj je specijalnost izrada 3D modela i animacija. U suradnji s njima razvio sam aplikaciju 4D Magic Animals. Razvijanje aplikacije potrajalo je i više od očekivanog, otprilike četiri mjeseca, ali u mislima nam je bio samo jedan cilj, a to je da finalni proizvod bude zaista takav kakav smo zamislili.

Aplikacija je prvenstveno edukativnog karaktera. Želja je da prve riječi mališana na stranim jezicima budu baš uz naše karte i aplikaciju. Reakcije kupaca nadmašile su sva očekivanja i jako mi je drago da je ta prva želja pretvorena u stvarnost. Neki od zadovoljnih kupaca su i naše poznate voditeljice i mame - Mirna Maras i Nevena Rendeli - čije curice su baš s našim proizvodom izrekle neke od svojih prvih riječi na engleskom i njemačkom jeziku", kaže Bestić.

Reakcije kupaca su pozitivne, a osim roditelja i djece u kućnom okružju, aplikacija se koristi i u nekim vrtićima i školama stranih jezika.

"Reakcije kupaca su isključivo pozitivne, što se može vidjeti po recenzijama na Google i Apple storeu te ocjenama na Facebooku, ali i po velikom broju poruka koje nam pristižu. Javljaju nam se roditelji oduševljeni proizvodom i zainteresiranošću djece. Veseli me što nam se s pozitivnim povratnim informacijama javljaju i stručnjaci - škole stranih jezika i vrtići čiji su polaznici oduševljeni aplikacijom. Naši kupci svakodnevno dijele videozapise i slike kako se igraju i uče sa svojom djecom pomoću našeg proizvoda. Stvorio se cijeli mali hype na društvenim mrežama", kaže Bestić.

U planu i novi projekti

Bestić u vidu ima i nove projekte, koji će se, ovog puta, u potpunosti realizirati u Hrvatskoj.

"Trenutno je u izradi novi projekt koji bi svjetlo dana trebao ugledati krajem proljeća. Izradu aplikacije ovog puta ću raditi u suradnji s jednom domaćom IT kompanijom, tako da će se raditi o kompletno hrvatskom proizvodu - od ideje do izrade. Prema vrijednim povratnim informacijama koje smo dobili od korisnika naše aplikacije, napravit ćemo još neke dodatne mogućnosti, pa će naši najmlađi moći dobiti još više vrijednih informacija i znanja, a pritom se još bolje zabaviti. Imali smo jedan genijalan komentar na našu reklamu koji savršeno opisuje naš proizvod: 'Napokon neka aplikacija gdje možeš djetetu bezbrižno dati mobitel u ruke da se igra!'", kaže Bestić.

Pročitajte više