osnovan apostolski egzarhat srbije i crne gore

Papa Ivan Pavao II. osnovao je Apostolski egzarhat Srbije i Crne Gore za vjernike bizantinskog obreda u Srbiji i Crnoj Gori, javila je danas Ika, pozivajući se na izvješće Apostolske nuncijature u Srbiji i Crnoj Gori. L

Novi je egzarhat nastao izdvajanjem toga crkvenog područja iz jurisdikcije Križevačke eparhije.

Sjedište novog egzarhata bit će Ruski Krstur u Vojvodini, a za prvoga apostolskog egzarha imenovan je biskup Đuro Džudžar, naslovni biskup Akrasa i dosadašnji pomoćni vladika Mukačevske eparhije za vjernike istočnog obreda u Ukrajini sa sjedištem u Užhorodu u Ukrajini.

Za katedralni hram/crkvu Grkokatoličkog apostolskog egzarhata proglašena je parohijska crkva sv. Oca Nikolaja u Ruskom Krsturu.

Novi Apostolski egzarhat za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori ima četiri dekanata sa 17 župa. Na području toga egzarhata živi, po podatcima Svete Stolice, 22.698 vjernika.

Đuro Džudžar rođen je 1954. u Đurđevu u Vojvodini, a teologiju je završio s postdiplomskim studijem iz istočnoga crkvenog prava u Rimu. Za svećenika je zaređen 1980., a za biskupa ga je posvetio papa Ivan Pavao II. u rimskoj bazilici sv. Petra 19. ožujka 2001.

Po Zakoniku kanonskog prava Istočnih crkava, egzarhat je određeno crkveno područje slično eparhiji (biskupiji), a egzarh je redovito posvećeni vladika (biskup) koji ima sve ovlasti kao i eparhijski (dijecezanski) biskup.

Pročitajte više