Osnovano Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) osnovano je danas u Zagrebu, a cilj mu je, kako su rekli osnivači, na najbolji način odrediti status i recepciju književnosti za djecu i mlade te provoditi odgovarajuće aktivnosti u njezinu promicanju u zemlji i izvan nje. L

Nova književna udruga, koje je alternativni naziv Klub prvih pisaca, okupila je poznata imena dječje književnosti - kao što su Silvija Šesto, Želimir Hercigonja, Sanja Pilić, Hrvoje Kovačević, Zlatko Krilić, Nada Zidar-Bogadi, Ratko Bjelčić, Robert Mlinarec, Zvonko Todorovski, Sanja Polak i drugi.

Predsjednik HDKDM-a je Želimir Hercigonja, a osim njega novoosnovanom će udrugom upravljati Slivija Šesto i Robert Mlinarec.

Hercigonja je rekao da su udrugu osnovali zato što smatraju da u okviru respektabilnih udruga - Hrvatskog društva pisaca i Društva hrvatskih književnika - ne mogu artikulirati svoje zahtjeve i da su na stanovit način gurnuti na rub književnih zbivanja.

Podsjetio je kako su u svijetu isplivali mnogi poznati naslovi književnosti za djecu, primjerice "Harry Potter", koji je, rekao je, prosječna knjiga prodana u nakladi o kojoj se u Hrvatskoj može samo sanjati, a autoricu je učinila jednom od najbogatijih žena.

U Hrvatskoj se morao javiti netko tko će nešto pokrenuti za afirmaciju književnosti za djecu i mlade i prava tih pisaca, jer je činjenica da je u doba socijalizma njihov status bio neusporedivo bolji nego danas, rekao je Hercigonja. Dodao je i kako mediji sustavno zanemaruju tu vrlo bogatu književnu scenu.

Najavio je da će svi članovi novoosnovane udruge biti "beskompromisni borci za ostvarivanje prava pisaca koji pišu za djecu i mlade i da nikomu neće podilaziti".

Hercigonja je rekao da je njihova glavna zadaća približiti knjigu dječjem čitatelju, afirmirati književnike, odnosno ojačati njihovo umjetničko dostojanstvo te u suradnji s nakladnicima pokušati povisiti autorske honorare pisaca za djecu i mlade.

Članica Upravnog odbora Silvija Šesto rekla je da su potrebe mladih čitatelja mnogo veće od potreba velikih te da im je želja doprijeti do djece jer znaju kakav je doživljaj za djecu razgovarati s piscem knjige. Želimo da na terenu dnevno budu dva pisca u cijeloj Lijepoj Našoj, a ne samo u Zagrebu, i da pisci pri tomu ne moraju igrati ulogu managera, rekla je Šesto.

"Nitko zlurado nije zapostavio književnost za djecu i mlade i književnike, već smo zapravo na neki način i mi krivi što se nismo i prije organizirali, i prije 40-ak godina, kad mene nije bilo, da se naprosto nametnemo programima i mjerama", rekla je Šesto i dodala kako očekuju potporu ustanova koje se brinu za djecu i mlade.

Najavila je pokretanje dvaju časopisa - jedan za djecu, a drugi u kojem bi sustavno obrađivali dječju književnost, te zbornik u kojem bi ljudi saznali gdje je što objavljeno od književnosti za djecu i mlade.

(Hina) xbma ymć

Pročitajte više