OSNOVANO HRVATSKO-KANADSKO AKADEMSKO DRUŠTVO

Hrvatskokanadsko akademsko društvo, koje će voditi Ivo Josipović, profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta, osnovano je danas u Zagrebu. L

Osnivačkoj skupštini, uz pedesetak članova Društva, nazočan je bio i kanadski veleposlanik Dennis A. Snider.

"Osnivanje Hrvatsko-kanadskog akademskog društva blio je jedan od mojih glavnih ciljeva prije četiri godine, kada sam došao u Hrvatsku i zato sam izuzetno sretan da je to društvo osnovano prije mog odlaska iz Hrvatske", rekao je Snider.

Dodao je da Hrvatskoj, osim književnosti, kojom se bavi najviše članova društva, od velike koristi mogu biti i kanadska iskustva u drugim područjima, kao što je zaštita okoliša.

Hrvatsko-kanadsko akademsko društvo osnovano je radi poticanja i ostvarivanja znanstvene, kulturne, gospodarske i druge suradnje Hrvatske i Kanade, poglavito s ciljem razvijanja kanadskih studija u Republici Hrvatskoj te suradnje hrvatskih i kanadskih sveučilišta.

Izabrani članovi Upravnog odbora društva su, uz predsjednika Josipovića, i potpredsjednica Iva Polak, glavna tajnica Vlatka Ljubenko te Radovan Vukadinović i Irena Stopfer. Za nadzornika je izabran Neven Budak.

Za povjerenika za frankofonu književnost izabrana je Gabrijela Vidan, Janja Ciglar Žanić izabrana je za povjerenika za anglistiku, povjerenik za društvene i političke znanosti bit će Anđelko Milardović i Biljana Kostadinov, za opću hrvatsko-kanadsku suradnju Dijana Pleština, te za prirodne i tehničke znanosti Aleksa Bjeliš.

Povjerenici će za mjesec dana izraditi programe za svoja područja, rekao je Josipović.

Izabrano vodstvo upravljat će do kraja godine novoosnovanim društvom.

(Hina) xbma ymc

Pročitajte više