Osnovano Vijeće za zaštitu potrošača Grada Zagreba

TEMELJEM zaključka zagrebačkog Gradskog poglavarstva iz listopada danas je osnovano Vijeće za zaštitu potrošača Grada Zagreba kao savjetodavno tijelo Poglavarstva o pitanjima vezanim uz obveze i prava potrošača javnih usluga.

Vijeća za zaštitu potrošača razmatra i daje mišljenje Poglavarstvu kad odlučuje ili predlaže akte što ih donosi Gradska skupština, koji se odnose na obveze i prava potrošača u vezi opskrbe pitkom vodom, plinom i toplinskom energijom, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, prijevoza putnika u javnom gradskom i prigradskom prometu i održavanja čistoće.

Po Zakonu o zaštiti potrošača, koji se primjenjuje od 8. rujna, tijela koja odlučuju o obvezama i pravima potrošača javnih usluga moraju osnovati savjetodavna tijela u koja će biti uključeni predstavnici udruga potrošača, te odluke donositi nakon dobivenog mišljenja savjetodavnog tijela.

Na taj će se način omogućiti bolja suradnja između potrošača i davatelja javnih usluga, što je i svrha Zakona.

Predsjednik Vijeća za zaštitu potrošača Zagreba je Gordan Hanžek, a Vijeće se sastoji od devet članova: tri predstavnika Grada, tri predstavnika udruga za zaštitu potrošača i tri predstavnika povjerenstva za javne djelatnosti Gospodarsko-socijalnog vijeća Zagreba.

Pročitajte više