"Osoba s fakultetom ne smije raditi kao skladištar"

ČLANOVI Gospodarsko-socijalnog Vijeća na čelu s predsjednikom Ivicom Mudrinićem i dopredsjednicom Jadrankom Kosor zaključilo je kako bi se minimalna plaća od 2 100 kuna trebala svake godine mijenjati u odnosu na rast BDP-a.

Prijedlog zakona su podržali svi socijalni partneri, a sindikati su ipak imali par prigovora na opće stanje radnika u državi. Mudrinić je također najavio da će Vlada subvencionirati tvrtke kojima će povećavanje minimalnih plaća donijeti financijske probleme.

Sindikati su se usprotivili odredbi zakona prema kojoj nezaposlena osoba, koja ima višu stručnu spremu, mora prihvatiti posao niže stručne spreme. "Prema tome, profesor sociologije mora raditi kao skladištar, inače gubi svoja nezaposlenička prava", kazao je Vilim Ribič koji je također pozvao sindikate da građane štite dogovorima, ili pak prosvjedima od 50 tisuća ljudi.

Ribič je, osim toga, napomenuo, kako će nekim sektorima trebati vremena da usvoje sve promjene, odnosno kako bi pronašli financijski model za isplatu minimalnih plaća. "Prema mom mišljenju, možda će im trebati i do četiri godine", kazao je.

J.M.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više