Osobe koje su u djetinjstvu bolovale od raka imaju dobre izglede za normalan život

ODRASLE osobe, koje su u djetinjstvu bolovale od raka, imaju vrlo dobre izglede za normalan život, iako im prijeti više zdravstvenih problema nego onima koji nisu bolovali od te bolesti, objavili su američki znanstvenici.

Studija je pokazala da više od 40 posto osoba koje su kao djeca bolovale od raka, u odrasloj dobi osjeća posljedice borbe s bolešću.

"Rak u djetinjstvu i njegovo liječenje imaju dugotrajan učinak na fizičko i mentalno zdravlje preživjelih", rekla je Melissa Hudson, specijalist za rak u dječjoj bolnici St. Jude u Memphisu.

"No, naše istraživanje pokazuje da velik broj preživjelih ima velike izglede za normalan život", dodala je.

Istraživanje je također pokazalo da žene za 40 posto više od muškaraca pate od kroničnih zdravstvenih poremećaja, no razlog tomu je nejasan.

Stručnjaci su pregledali 9.535 odraslih osoba liječenih od raka, leukemije, tumora i sličnih bolesti otkrivenih još u djetinjstvu ili mladosti između 1970. i 1986. godine. Njihovo zdravlje usporedili su sa zdravljem gotovo 3.000 vršnjaka, koji nisu bolovali kao djeca.

Medicinski institut objavio je u kolovozu da dvije trećine preživjelih od raka pate od najmanje jednog zdravstvenog problema, a 25 posto njih kasnije završava sa smrtonosnim i po život opasnim poremećajem.

Kevin Oeffinger, pedijatar sa Sveučilišta u Dallasu stoga misli da bi djecu koja prežive rak trebalo povremeno pregledavati sve do kraja života.

Pročitajte više