Osoblje Sjeverne Koreje vratilo se u međukorejski ured za odnose

Foto: EPA

SJEVERNA Koreja promijenila je odluku o povlačenju osoblja iz međukorejskog ureda za odnose te osoblje danas poslala na rad, objavila je Južna Koreja, u zaokretu nakon što je američki predsjednik Donald Trump odlučio da se ne nameću dodatne sankcije Sjevernoj Koreji.

U petak je Sjeverna Koreja rekla da napušta ured samo nekoliko sati nakon što joj je SAD nametnuo nove sankcije, prve nakon što je prošli mjesec propao drugi američko-sjevernokorejski summit. Nešto kasnije Trump je rekao da odustaje od uvođenja tih sankcija.

Ured za odnose u Kaesongu u Sjevernoj Koreji otvoren je u rujnu i jedan je od ključnih točaka napretka između Koreja u zadnjih nekoliko godina. Povlačenje sjevernokorejskog osoblja smatra se nazadovanjem u pokušajima angažmana južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina s Pjongjangom.

"Danas smo došli u svoju smjenu kao i obično"

Trump je rekao da se ipak odlučio protiv nametanja sankcija Sjevernoj Koreji, što analitičari vide kao napor u svrhu smanjivanja napetosti.

"Neki članovi sjevernokorejskog osoblja danas rade u uredu za odnose", reklo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje u izjavi.

Dvije strane održale su konzultacije u uredu za odnose i ured će nastaviti s radom kao inače nakon što su sjevernokorejski dužnosnici rekli južnokorejskima "danas smo došli u svoju smjenu kao i obično", dodalo je ministarstvo.

Pročitajte više