Osobne zabilješke Ratka Mladića bit će dokaz protiv Jovice Stanišića

POČETKOM prosinca prošle godine srpske vlasti su došle u posjed bilježnice u koju je tijekom ratne 1995. godine odbjegli general Ratko Mladić osobno vodio zabilješke sa sastanaka u kojima je te godine osobno sudjelovao.

Riječ je o bilježnici u kojoj je Mladić zapisivao njemu važne bilješke u vremenu od 27. siječnja do 5. rujna 1995. godine, piše beogradska agencija B92.

U bilježnice se između ostalog nalazi niz zabilješki sa sastanaka kojima su uz Mladića prisustvovali bivši srpski predsjednik Slobodan Milošević i bivši načelnik službe Državne sigurnosti Srbije Jovica Stanišić.

Bilježnica je pronađena prilikom pretresa obiteljske kuće Ratka Mladića u beogradskom Košutnjaku. Dva i pol mjeseca kasnije beogradske vlasti predale su je Haškom tužiteljstvu koje je nedavno obznanilo njezino postojanje i zatražilo da Haški sud odobri njeno stavljanje na popis dokaza koje Tužiteljstvo namjerava predstaviti Sudu u postupku protiv Jovice Stanišića i njegovog bliskog suradnika Franka Simatovića. Suđenje Stanišiću i Simatoviću trebalo bi započeti 25. svibnja.

Stanišić i veze s Arkanom

B92 piše da je bilježnica potpuno neočekivano pronađena u Mladićevoj kući u kojoj on ne boravi otkako je pobjegao pred optužnicom Haškog suda. Bilješke je vodio osobno Ratko Mladić i u njoj se nalazi puno detalja i citata sa sastanaka Ratka Mladića s Miloševićem i Stanišićem.

Bilježnica je pronađena u okviru policijsko-pravosudne akcije koju su srpske vlasti provele sa ciljem pronalaženja bilo kakvih tragova ili dokaza koji bi mogli navesti na trag koji vodi do odbjeglog Mladića.

Haško tužiteljstvo navodi da se u spomenutoj bilježnici mogu pronaći jasni dokazi o tome da je Stanišić bio koordinator združenog zločinačkog pothvata kojeg su srpske snage počinile na prostoru BiH. U prilog tome navodi se detalj sa sastanka održanog 30. lipnja 1995., dakle svega nepuna dva tjedna uoči pokolja u Srebrenici, na kojem se Stanišić povezuje s postrojbom koju je vodio Željko Ražnatović Arkan i koja je imala svoj kamp u Erdutu, a također se vidi povezanost Stanišića s postrojbom Škorpioni iz Đeletovaca.

Osim spomenute bilježnice Haško tužiteljstvo je navelo da je došlo u posjed još nekih bilježnica koje najvjerojatnije pripadaju Ratku Mladiću kao i veći broj video zapisa načinjenih na sastancima i proslavama kojima je Mladić prisustvovao.

R.I.
Foto: AFP (arhiva)

Pročitajte više