Ostaci žrtava Hude jame premjestit će se na groblje u Mariboru

Ilustracija: FaH

PRVI posmrtni ostaci žrtava iz Hude jame bit će premješteni na novo mariborsko groblje Dobrava još prije Dana mrtvih ove godine, izjavio je Jože Dežman, povjesničar kojemu je slovenska vlada u utorak produžila mandat predsjednika vladina povjerenstva za prikrivene grobove.

"U Hudoj jami je postignut napredak kod uređivanja te masovne grobnice. Naše se je povjerenstvo nakon ozbiljne analize odlučilo da se ekshumirane žrtve premjeste i ukopaju u Parku sjećanja na mariborskom groblju Dubrava. Očekujem da ćemo prve posmrtne ostatke premjestiti i pokopati prije Dana mrtvih ove godine", kazao je Dežman za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Povjerenstvo vlade osnovano je 2005. godine kako bi ispitalo i obilježilo oko 600 mjesta masovnih likvidacija u ratu i poraću i oko toga je prošlih godina bilo mnogo politički motiviranih polemika, ali komisija sada ima potporu predsjednika države i premijera i radi u dobrom ozračju, a u proračunu za njen rad i potrebne radove na grobnim mjestima širom države osigurano je pola milijuuna eura, kako bi se moglo raditi na 70 lokacija masovnih grobnica, kazao je Dežman.
 

Pročitajte više