Ostavite svaku nadu vi koji se uzdate da će Hrvatsku spasiti turizam

"TEZA o turizmu kao spasitelju je pretenciozna i smišljena samo zato što u 20 godina tranzicije nismo postali konkurentni u drugim sektorima gospodarstva", rekao  je  Miroslav Dragičević iz Horwath Consultinga na financijskom forumu HPB-a koji je pokušao dati odgovor na pitanje "Hoće li nas turizam spasiti?"

Pad od 20 posto

Štoviše, Dragičević je izjavio kako predviđa da će turistički prihod pasti između 15 i 20 posto, a Hrvatske će utržiti milijardu do milijardu i pol eura manje nego prošle godine.

S takvim crnim slutnjama složio se i hotelijer Jako Andabak dodajući kako trenutna prognoza o padu u turizmu za deset posto nevjerojatno optimistična, a prema njemu pad bi mogao biti od 20 do 25 posto.

Gotovo jedini koji je na forumu sijao kakav-takav optimizam bio je izaslanik Ministarstva turizma Želimir Kramarić, koje je rekao da ove godine očekuju pad od svega tri posto. No, i on se ipak ogradio.

Turizam ruši proračun

"Ne može jedna grana spasiti cijelo gospodarstvo, a konkurencija nam više nije Mediteran nego cijeli svijet", rekao je Kramarić.

Prema istraživanju dnevnika Business.hr, pad u turističkom sektoru od 10 do 15 posto, doveo bi do 5-postotnog pada u ukupnom BDP-u, za kojega Sanader pak predviđa pad od svega par postotaka.

Gligorov: Padate za 15 posto

Inače da nam se ne piše dobro u turizmu, poznato je još odavno. Tako je svojedobno Vladimir Gligorov s Ekonomskog instituta u Beču rekao da nipošto nije optimističan kada se govori o hrvatskom turizmu i prognozi prema kojoj se očekuje negativna stopa rasta od tri do četiri posto.

"Projekcije pokazuju da turizam ove godine neće ostvariti tako dobre rezultate s obzirom na općeniti pad potrošnje u Europi, pa bi stoga trebalo očekivati pad broja noćenja i niže prihode od turizma za 10 do 15 posto", naglasio je Gligorov.

O nespojivosti spasa proračuna i turizma govorio je i SDP-ov saborski zastupnik i član Ekonomskog vijeća Ljubo Jurčić.

Jurčić: Neće nas spasiti turizam koji pada za 10 posto

"Hrvatsku iz gospodarske recesije neće izvući turistička sezona i ne treba polagati prevelike nade u to. Naime, ekonomske analize kažu kako u stabilnim gospodarstvima turizam ima iznadprosječnu stopu rasta dok je u vrijeme kriza upravo turizam najosjetljiviji i ima iznadprosječnu stopu pada." rekao je Jurčić koji je bio još i optimističan predviđajući 10-postotni pad.

No, unatoč svemu iz Ministarstva turizma i dalje su uvjereni kako na njihovom planu "sija sunce".

I.Ć.
Foto: Ivo Ravlić, Nikša Stipančev (Cropix)

Pročitajte više