"Ostavka, ostavka": Dragan Primorac mogao bi ispuniti obećanje i napustiti Vladu

"OSTAVKA! Ostavka!", skandirao je prije nepunih mjesec dana ministar obrazovanja Dragan Primorac pred grupom studenata u centru Zagreba. sada se čini da je odlučio sam sebi ispuniti želju. Kako je objavio novi Nacional, Primorac bi trebao ovoga ljeta podnijeti neopozivu ostavku, otići iz Vlade i iz politike. Ostavku je tražio. Ostavku će i podnijeti. A možda je i prihvati.

Nakon Bulića, Stavljenić-Rukavina, Žužula i Hebranga - Primorac

Tako Primorac sigurno neće biti prvi ministar koji je podnio ostavku - prije njega odstupili su ministar turizma Niko Bulić, ministrica zdravstva Ana Stavljenić Rukavina, ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, ministar zdravstva Andrija Hebrang - ali bit će prvi koji je na ulici tražio vlastitu ostavku i sada ju je (po svemu sudeći) odlučio i podnijeti.

Ako je vjerovati informaciji koju je pustio u Nacional, Primorac se na taj potez odlučio jer "ne želi ulaziti u političke bitke koje uskoro očekuju Hrvatsku, ali i zato što se želi vratiti svojoj primarnoj znanstvenoj karijeri". Premijer Ivo Sanader izjavio je danas za HTV da ministar Primorac ostaje u Vladi, a ponovio je to i glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun. Sam ministar Primorac izjavio je da će s premijerom o svim detaljima razgovarati kasnije. "S premijerom moram razgovarati, to je znak prve pristojnosti zbog svega što je učinio za mene osobno, a s druge strane znate da nitko nije nezamjenjiv", istaknuo je ministar na tobožnjem odlasku.

Svakidašnja jadikovka

O ostavci Primorac govori već neko vrijeme. U intervjuu Globusu prije par mjeseci rekao je kako mu je dosta politike, da se kaje što je prihvatio poziv premijera Sanadera da se prihvati ministarskog mjesta, kako to više nije za njega, ali ta jadikovka mnogim analitičarima zazvučala je kao pripremanje terena za predsjedničke izbore ove jeseni.

Primorac je godinama održavao privid najmanje omraženog ministra u Vladi, od ministarstva je stvorio osobnu PR mašineriju koja ne čini ništa, već samo skrbi o njegovu liku i djelu. U trenutku kad Vlada gubi na popularnosti i sve više se izlaže nezadovoljstvu javnosti i građana, Primorac očito ocjenjuje kako on ne želi biti njezin integralni dio. U tim "političkim bitkama" on definitivno ne želi sudjelovati, ne želi da ga se povezuje s tom ekipom - zbog toga se vjerojatno i priklonio studentima u traženju njegove ostavke - a nakon što je Ivo Sanader neizravno najavio da bi se mogao kandidirati na predsjedničkim izborima, pokvario mu je i ambiciju da kapitalizira svoju brižno građenu popularnost odlaskom na Pantovčak.

Samoreklamerstvo

Zato Dragan Primorac sada šalje razočarane i uvrijeđene signale kako mu je svega dosta. I političkih bitaka, i Vlade, i politike općenito i najavljuje da se vraća struci. Doduše, ostavio je mogućnost da ostavku podnese negdje tijekom ljeta, što može značiti da je spreman svoj stav mijenjati zajedno s okolnostima. Ako ostane pri odluci, ispunit će ne samo vlastitu, nego i želju studenata, pa i dobrog dijela kolega u Vladi kojima je već bilo dosta njegova samoreklamerstva.

T. K.
Foto: Vladimir Dugadžić (Cropix)

Pročitajte više