Oštećene kosti mogle bi se zamijeniti umjetnima

NADOMJEŠTANJE oštećenih kostiju rekonstruktivnom kirurgijom moglo bi u budućnosti biti puno jednostavnije zahvaljujući novoj metodi izrade umjetnih kostiju i koštanih umetaka za samo nekoliko sati.

Tvrtka iz Tuscona u Arizoni razvila je novi tip polimera od kojega se može izraditi šupljikav materijal jak poput prirodne kosti koji bi tijelo postupno moglo apsorbirati i zamijeniti novom kosti.

"Ta bi tehnika mogla znatno unaprijediti liječenje teških prijeloma, spriječiti problem skraćivanja udova nakon rekonstruktivnog zahvata, pa čak ih i spasiti u slučajevima koje liječnici sada rješavaju amputacijom", piše New Scientist.

Stručnjaci su izradili prototip stroja koji proizvodi umjetne kosti, odnosno potiskuje ih sloj po sloj, pa se dio kosti koji nedostaje može proizvesti za samo nekoliko sati.

"Ideja je skenirati oštećenu kost kompjutorskom tomografijom ili magnetskom rezonancom i izraditi trodimenzionalni model dijela koji nedostaje", navodi časopis.

Podaci se potom unose u kompjutor koji daje precizan prototip. Tako proizvedeni dijelovi su dovoljno jaki da im, zbog povećanja čvrstoće, nisu potrebni željezni vijci.

Dakle, umjesto da se oštećena kost nadomjesti koštanim implantatima iz drugih dijelova tijela, sada bi se mogle rabiti umjetne kosti.

Metoda je iskušana na životinjama, no prije primjene na ljudima, mora je odobriti Američka agencija za hranu i lijekove, što bi moglo potrajati godinama, piše New Scientist.

(Hina) bcav dgk

Pročitajte više