Oštećenici makarskog "Primorja" tužili istražnog suca Svalinu

OŠTEĆENICI makarske tvrtke "Primorja" u stečaju Državnom su odvjetništvu u Zagrebu dostavili kaznenu prijavu protiv istražnog suca Županijskog suda u Splitu Davora Svaline "zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti iz članka 337 i 339 Općeg kaznenog zakona Republike Hrvatske".

Oštećenici su se na prijavu odlučili, kazala je zastupnica oštećenih radnika Maja Mileta, jer se u istrazi koja se od 4. kolovoza 2000. vodi pred istražnim sudom u Splitu protiv Josipa Gucića, većinskog vlasnika "Primorja", do danas "čini sve kako se ne bi učinilo ništa". Izravno odgovornim za to drže istražnog suca Svalinu koji vodi postupak, ističe Mileta.

Bivši radnici "Primorja" koje je otišlo u stečaj prije nešto više od tri godine već se pet godina bore za svoja prava, otkrivajući pri tom kriminal zbog kojega je tvrtka i otišla u stečaj, kazala je za Hinu Maja Mileta. Dodala je da je 365 sada bivših radnika "Primorja" 1995. svoje dionice prodalo Guciću za ukupno četiri milijuna eura, no on im novac nikada nije isplatio, već je nezakonito dobivene nekretnine davao u zalog za zajmove drugim tvrtkama u svojemu vlasništvu.

O tome oštećeni radnici posjeduju dokumentaciju koju su dostavili mjerodavnim pravosudnim tijelima.

Mnogi ugovori o zajmovima tvrdi Mileta, nepotpuni su i pravno upitni - bez nadnevka potpisivanja, zajmovi su davani bez zaloga, s klauzulom naknadna uknjiženja založnog prava na nekretnine, te je "Primorje", opterećeno dugom od 40 milijuna eura, otišlo u stečaj.

Unatoč očitim dokazima o nezakonito stečenoj imovini i postupcima, tvrde oštećeni radnici, Trgovački je sud nastavio rasprodaju imovine poduzeća u stečaju.

Mileta kaže da su se radnici nebrojeno puta pismeno i usmeno obraćali i sucu Svalini i predsjedniku Županijskog suda Igoru Benzonu te bivšim ministrima pravosuđa i sadašnjoj ministrici.

Nakon što je na temelju njihovih i drugih kaznenih prijava policija obavila svoj posao, a državno odvjetništvo zatražilo pokretanje istrage protiv umiješanih, sve je, tvrdi zastupnica oštećenika Maja Mileta, zapelo na Županijskom sudu. Kad su u svibnju ove godine zadnji put zatražili žurniji postupak, sudac Svalina uputio ih je na Izvanraspravno vijeće Županijskog suda koje je ustanovilo da spisa nema, što je, drže, još jedan apsurd i dokaz njihovih tvrdnji.

Prvu su kaznenu prijavu oštećenici "Primorja" protiv Gucića podnijeli još prije pet godina. Potkraj prošle godine Gucić je pritvoren, ali je idući dan odlukom istražnog suca Svaline pušten, s obrazloženjem da se kažnjivim djelima nije osobno okoristio.

Sudac Svalina nije bio dostupan za komentar kaznene prijave.

Pročitajte više