Sirijska putovnica pripada alMohammadu, posljednji put registriranom u Hrvatskoj; Ostojić: Bez panike

Foto: Hina

SIRIJSKA putovnica koju je policija pronašla na mjestu terorističkog napada u Parizu izdana je na ime Ahmad alMohammad, na tražitelja azila koji se kretao balkanskom rutom, potvrdio je grčki ministar Yiannis Mouzalas, prenosi AFP.

Mouzalas kaže kako je 25-godišnjak registriran na otoku Leros 3. listopada napustio zemlju na nepoznat datum te da je zadnji put registriran u Hrvatskoj prošlog mjeseca.

"Ovo je osoba o kojoj su nas pitali iz francuske policije", rekao je na press konferenciji.

Francuski izvori tvrde kako to ime nije poznato njihovoj antiterorističkoj službi.

AFP prenosi srpski Blic, koji je ranije objavio fotografiju koja pokazuje sirijsku putovnicu izdanu na ime Ahmada alMohammada, koji je proputovao cijeli Balkan, odnosno balkansku izbjegličku rutu.

U službenoj izjavi srpskog ministra unutarnjih poslova navodi se da je putovnica nedavno registrirana u Preševu, gdje je alMohammad službeno zatražio azil.

"Pokazalo se da su njegovi podaci sukladni podacima osobe koja je 3. listopada identificirana u Grčkoj. Nije bilo Interpolove tjeralice izdane na ime te osobe", rekao je ministar.

Putovnica nađeno kraj tijela jednog od terorista

Podsjetimo, francuska je policija rekla kako je putovnica pronađena u blizini tijela jednog od napadača. Francuski izvor za AFP potvrđuje da je putovnica pronađena u blizini Stade de France bila izdana na ime Ahmad alMohammad.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić večeras je u Dnevniku Nove TV rekao da je Hrvatska dostavila podatke o osobi koje su zbog napada od petka 13. zatražile francuske vlasti.


"Prerano je govoriti o svim podacima koje ćemo podijeliti s Francuzima, ono što je istina, slika koju su objavili mediji odgovara slici koju je hrvatska policija napravila 8. listopada. Mi smo tu informaciju odmah podijelili s Francuzima i ne pada nam na pamet da skrivamo nešto o tome. Ta je osoba prošla kroz Grčku, Makedoniju, Srbiju i Hrvatsku na putu prema Europi," rekao je ministar i dodao da je Hrvatska spremna odgovoriti na sve zahtjeva iz Francuske. 

Ostojić je ocijenio i da postoji mogućnost radikalizacije izbjeglica koje ulaze u EU.

"Kao što govore u Njemačkoj, islamisti koji su tamo pokušavaju radikalizirati izbjeglice. Naravno da među tisućama ljudi može biti osoba koje se mogu radikalizirati, što potvrđuje i ovaj tragičan događaj jer se čini da su pojedinci (koji su sudjelovali u napadu) radikalizirani relativno brzo," rekao je.

Hrvatska nije 100 posto sigurna

"Strože kontrole ne može biti, izbjeglice imaju samo jedan ulaz u RH, a očekujemo i da Frontex pomogne u registraciji. Jedini prihvatni centar je Slavonski Brod i on je potpuno pod video nadzorom, neka oni koji su zabrinuti dođu vidjeti 'security check' koji tamo radimo. Ovi argumenti jednostavno ne stoje, niti generalizacije, na to je upozorio i predsjednik Europske komisije Juncker."


Ipak, Ostojić je na kraju razgovora rekao da Hrvatska ne može biti 100 posto sigurna, ali i da ne treba širiti paniku.

"Istina je, to su i moje riječi, Hrvatska ne može biti 100 posto sigurna od terorizma, ali je važno istaknuti sljedeće; sigurnosni sustav, vidljiv ili ne, radi apsolutno sve na sigurnosti naših građana. Jako je važno da imamo povjerenje u naše institucije, nema smisla širiti paniku i histeriju. Dakako, ja ne mogu kazati nemojte se bojati, ali s druge strane mi moramo spriječiti da teroristi unesu strah u naše živote, jer je to njihov cilj i ono što žele."

Amanpour: terorist je u EU ušao kao sirijski izbjeglica

U međuvremenu, CNN-ova novinarka Christiane Amanpour javlja da je jedan od trojica samoubojica ispred Stade de France na grčki otok Leros stigao 3. listopada među brojnim izbjeglicama iz Sirije.

Pozivajući se na neimenovanog francuskog senatora, ona piše da se muškarac predstavio kao Sirijac s imenom Ahmad al Mohammad i da je prema novom, izvanrednom postupku, dobio putovnicu ili sličan dokument u vrlo kratkom roku.

Muškarac je nakon dolaska na Leros proputovao Makedoniju, Srbiju i Hrvatsku, rekla je Amanpour i dodala da otisci prstiju uzeti s mjesta samoubilačkog napada odgovaraju otiscima uzetima tijekom registracije na Lerosu. 

Dvojica drugih samoubojica ispred stadiona su imala lažne turske putovnice, navodi CNN.

Pročitajte više