Ostojić prijavio splitski Dom i Škaričića: Mjesecima uskraćuju ljudska prava

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

BIVŠI ministar unutarnjih poslova i šef saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ovac Ranko Ostojić podnio je kaznenu prijavu protiv Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu i njegovog ravnatelja Ivana Škaričića. 

Prijavu je Ostojić podnio zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode.

Ostojić je u kaznenoj prijavi naveo kako je korisnicima Doma nakon pojave covida-19 u objektu Vukovarska, od kojeg je dio korisnika obolio, zabranjeno napuštanje te ustanove. Ističe da zabrana nije potkrijepljena nijednom odlukom nadležnog tijela, već je riječ o samoinicijativno donesenoj usmenoj odluci ravnatelja Škaričića koju provode djelatnici Doma.

Također, ostali korisnici Doma su testirani na virus te su svi nalazi bili negativni, ali unatoč činjenici da opasnost od širenja među samim korisnicima ne postoji, njima je od 27. ožujka do 18. svibnja zabranjeno napuštanje prostorija Doma. Da stvar bude proturječna, ističe Ostojić u prijavi, napuštanje prostorija omogućeno je djelatnicima koji rade u Domu i u svakodnevnom su kontaktu s korisnicima.

S obzirom na to da nijedno nadležno tijelo nije donijelo odluku kojom bi se zabranilo kretanje korisnicima, Ostojić tvrdi da je očito da su protupravno zatvoreni temeljem nezakonitog postupanja ravnatelja Škaričića.

''Očekujem da institucije zaista odrade svoj posao. Jer - ljudi su ljudi! I bez obzira koliko godina imaju, imaju ljudska prava koja im mjesecima uskraćujete", poručio je Ostojić.

Pročitajte više