Oštro pala turska lira

Foto: 123RF

U FOKUSU ulagača jutros je turska lira, koja je oštro pala, nakon što je turski predsjednik Erdogan prošloga vikenda smijenio čelnika središnje banke, uz kritiku da su kamatne stope visoke.

Tečaj dolara skočio je jutros oko 12 posto, na 8.05 lira, što je najveći dnevni pad turske valute od kolovoza 2018. godine i tadašnje financijske krize.

„Vlastima preostaju dva izbora – ili će poručiti da će koristiti kamatne stope kako bi se tržište stabiliziralo ili će uvesti kapitalne kontrole. Vjerujem da će se Erdogan odlučiti za ovo drugo”, kaže Per Hammarlund, strateg za tržišta u razvoju u tvrtki SEB Research.

No, ne očekuje se već utjecaj poremećaja na turskom financijskom tržištu na ostale zemlje u razvoju.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon što je prošloga tjedna ojačala oko 0.3 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92.00 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 91.90 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 108.90 na 108.75 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala na 1.1895 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1.1905 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile kliziti, nakon što su prošloga tjedna pale više od 6 posto jer se trgovci plaše da će potražnja rasti sporije nego što se očekivalo zbog problema sa zauzdavanjem koronavirusa u Europi.

Cijena barela na američkom tržištu oslabila je jutros 0,35 posto, na 61,20 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0.5 posto, na 64.20 dolara.

Pročitajte više