Osuda rušenja spomenika Josipa Broza

U KUMROVCU je danas održana izvanredna sjednica Općinskog vijeća Kumrovca nakon koje su na konferenciji za novinare načelnik Srećko Blažičko, županica Vlasta Hubicki i pomoćnica ministra kulture Goranka Horjan osudili rušenje Brozova spomenika.

Kumrovečki načelnik Blažičko (SDP) kazao je kako od mjerodavnih zahtijevaju da osim kažnjavanja počinitelja počinju uklanjati uzroke tog čina koji u Kumrovcu izaziva gađenje mještana. Kako je rekao, fašizam je ponovno dignuo glavu.

Blažičko je izjavio kako je najnovija eksplozija završna, jer su se u zadnjih 10 - 15 godina u Kumrovcu "stalno događale razne diverzije, počevši od one kad nam u početku 90-ih Sabor nije htio dati općinu iako smo bili najrazvijenije mjesto na klanječkom području".

Dodao je kako se boji da se muzej, Titova rodna kuća, jedan od rijetkih takvih muzeja u Europi, više neće moći biti otvorena tipa kao do sada.

Pomoćnica ministra Horjan naglasila je kako će resorno ministarstvo učiniti sve da se ukloni šteta na Augustinčićevu spomeniku, podignutu u Kumrovcu 1948.

Na posebnoj konferenciji za novinstvo i predsjednik Županijskog odbora stranke i HDZ-ov saborski zastupnik Vladimir Pleško je, osudivši taj nemili događaj, istaknuo da je to "zločin prema Hrvatskom zagorju i hrvatskoj povijesti, jer se Tito dokazao kao antifašistički borac".

Kako su na konferenciji za novinare rekli MUP-ov glasnogovornik Zlatko Mehun i načelnik zagorske policije Željko Cujzek, u eksploziji koja se dogodila noćas 20 tak minuta nakon ponoći s postolja spomenika srušena brončana Brozova skulptura, na kojoj se glava odvojila od tijela.

Oštećena je i Brozova rodna kuća, obližnji ugostiteljski objekt i upravna zgrada kumrovečkog Etno-sela, na kojima su popucala stakla na prozorima. Policija traga za počiniteljima, a u suradnji sa slovenskom policijom blokirani su svi izlazi s kumrovečkog područja.



Pročitajte više