Osuđen tip koji je u Zagrebu okupio 2000 ljubitelja skupih auta, evo kakva je kazna

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Nik P. (38), državljanin Slovenije, uhićen jučer kasno popodne tijekom održavanja karavane OneLife Rally, osuđen je na Općinskom prekršajnom sudu u Novom Zagrebu kao organizator neprijavljenog skupa. 

Na sud je iza podneva doveden nakon kriminalističkog istraživanja i noći provedene u policijskoj Jedinici za zadržavanje i prepratu. 

Osuđen je za kršenje članka 33. st 2. Zakona o javnom okupljanju, točnije jer se zbog stotinjak parkiranih sportskih automobila "spontano" okupilo oko 2000 ljudi, a on policiji nije prijavio skup. 

Papića je, stoga, novozagrebački sud kao organizatora neprijavljenog okupljanja proglasio krivim te mu izrekao novčanu kaznu.

Kako javlja Jutarnji list, Nik P. kažnjen je s 2650 eura, no s obzirom na to da je uhićen jučer u 18:20 sati te je pod ingerencijom policije bio sve do danas u 14 sati, kazna će mu biti umanjena za taj period, točnije za vrijednost dva dana, tako da Slovenac mora još platiti 2570 eura.

Međutim, ima mogućnost da unutar tri dana plati dvije trećine tog dosuđenog iznosa pa će se, prema zakonu, smatrati da je kaznu otplatio u cijelosti.

Što je policija rekla o okupljanju

Podsjetimo, policija je izvijestila o neprijavljenom okupljanju ljubitelja auta u zagrebačkom naselju Blato. Naveli su i kako je tijekom okupljanja došlo do prometne nesreće. 

"Na temelju operativnih saznanja o održavanju karavane OneLife Rally od 24. lipnja do 1. srpnja na relaciji Rim - Bukurešt, koja bi se na svom proputovanju trebala zadržati i u Zagrebu, policijski su službenici jučer, 27. lipnja 2023. u poslijepodnevnim satima na parkiralištu na Jadranskoj aveniji u zagrebačkom naselju Blato zatekli skupinu od oko 2000 ljudi, okupljenih oko sto parkiranih sportskih automobila.

Obavljajući potrebne provjere, policijski su službenici utvrdili da se radi o okupljanju koje prethodno nije prijavljeno policiji sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju", objavila je policija o okupljanju. 

Došlo i do prometne nesreće u kojoj je teško ozlijeđeno dijete

"Na navedenom prostoru bio je okupljen velik broj osoba, a među njima i velik broj roditelja s djecom čija je namjera bila izbliza vidjeti jedinstvene automobile, a ujedno je i velik broj građana na prostor parkirališta došao svojim osobnim automobilima", dodali su iz policije. 

Naveli su kako je došlo i do nesreće na istom parkiralištu na kojem se odvijalo okupljanje.

"Oko 17:25 sati zaprimljena je dojava o naletu osobnog automobila na dijete na istom parkirališnom prostoru, a za koje je utvrđeno da se nalazi izvan prostora na kojem su bila parkirana vozila karavane. Liječnička pomoć ozlijeđenom djetetu pružena je u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđeno, ali izvan životne opasnosti", dodaje policija.

OneLife Rally: Nesreću nije uzrokovao nijedan sudionik karavane

Jutros su se priopćenjem javili iz OneLife Rallyja, organizacije koja stoji iza događaja. 

"Želimo se osvrnuti na veliki dolazak posjetitelja na događaj OneLife Rally u Zagrebu, što je rezultiralo pretrpanošću izvan prvotnih očekivanja organizatora. Sigurnost i dobrobit svih posjetitelja su nam najveći prioritet.

Prije svega, želimo istaknuti da prometna nesreća u kojoj je jedan sudionik ozlijeđen nije uzrokovana niti jednim sudionikom OneLife Rally karavana", pišu.

"Nesreća se dogodila u blizini našeg događaja otvorenog za javnost, no nije bila rezultat aktivnosti u sklopu OneLife Rally događaja. Naše misli i suosjećanje su s mladim sudionikom i sretni smo što imamo informaciju da je van životne opasnosti.

Važno je napomenuti da smo ciljano odabrali ovu lokaciju izvan središta Zagreba uvažavajući nedavne nesretne događaje koji su pogodili ovaj grad. Cilj nam je bio osigurati ugodno okruženje za sve posjetitelje", dodaju.

"Međutim, neočekivani porast posjećenosti rezultirao je pretrpanom situacijom na prilazu otvorenom za javnost, što je otežalo promet i dovelo do stvaranja većih gužvi.

U svjetlu tih okolnosti, ljubazno molimo sve posjetitelje na našim budućim događajima da zadrže smiren pristup, osiguravajući dobrobit svih prisutnih. Molimo vas da surađujete i poštujete smjernice našeg osoblja i nadležnih organa", dodaju.

"Nismo očekivali toliko ljudi"

"OneLife Rally je od svog osnivanja organizacija koja za cilj ima promociju sigurne i odgovorne vožnje i sve aktivnosti organizacije imaju snažnu humanitarnu misiju podrške lokalnoj zajednici i podršku mladima u državama koje posjećuje. OneLife Rally događaji nisu nikada ni u jednom svom izdanju imali incidenata ili nesreća, te smo jasno usmjereni ka tome da tako i ostane.

Još jednom vas obavještavamo da nijedan sudionik OneLife Rallyja nije bio sudionik u gore navedenoj prometnoj nesreći, a da je naš tim aktivno surađivao s policijom na licu mjesta i pomagao svojim punim kapacitetom", naveli su.

Pročitajte više