Osuđena trojica bosanskih Srba za ratne zločine u logoru u Omarskoj

BOSANSKE Srbe Željka Mejakića, Momčila Grubana i Duška Kneževića je danas Sud Bosne i Hercegovine proglasio krivima za ratne zločine počinjene u Omarskoj, logoru u blizini Prijedora.

Mejakić je osuđen na 21 godinu zatvora, te je za njega utvrđeno da je upravljao tim logorom u kojem su bile zatočene tisuće Hrvata i Bošnjaka s područja Prijedora, dok je Gruban osuđen na 11 godina, a Knežević na 31 godinu zatvora.

Njih je zajedno s Dušanom Fuštarom prvo optužio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, ali je ipak bosanskohercegovačkom pravosuđu taj predmet prepušten 2006. godine.

Fuštaru je inače sud još u travnju dodijelio zatvorsku kaznu od devet godina, jer je priznao krivnju i pokajao se. No, on je trenutno na privremenoj slobodi do pravomoćnosti presude, što je izazvalo prosvjede bivših zatočenika srpskih logora na području Prijedora.

Ukupno 63 godine zatvorske kazne za zločine

Željko Mejakić je inače bio optužen da je 1992. godine kao zapovjednik zarobljeničkog logora Omarske odgovoran za živote više od tri tisuće zatočenika.

Jedan od zapovjednika zatvorske straže Momčilo Gruban je proglašen odgovornim za smrt najmanje četvorice zatočenika, kao i za izravno zlostavljanje.

Duško Knežević, za razliku od ostalih nije imao službene dužnosti, ali je posjećivao logor kako bi zlostavljao i ubijao zatočenike.

A.P.
Foto: Arhiva

Pročitajte više