Osuđeni članovi organizacije za krijumčarenje ljudi

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Rijeci donesene su nepravomoćne presude skupini od 13 članova s Grozdanom Simonaj na čelu za nezakonito prebacivanja ljudi preko državne granice. Sutkinja Ika Šarić osudila je Simonaj na četiri godine zatvora dok je Muju Bitićija osudila na dvije i pol godine, Mihilla Simonaja na dvije godine te Mehdija Malokua na godinu i pol kazne zatvora.

Ostali članovi organizacije koji su ljude skrivali u svojim stanovima i koji su ih prevozili šumskim putevima prego državne granice osuđeni su na zatvorske kazne od tri mjeseca do godine i pol zatvora te se nekima zamjenjuje zatvorska kazna radom za opće dobro.

Nakon odsluženja zatvorske kazne, protjerani van Hrvatske

Muji Bitićiju i Mihillu Simonaju, koji nisu državljani Republike Hrvatske određeno je, nakon odsluženja kazne, protjerivanje iz Hrvatske na pet godina. Grozdana Simonaj je kao glavna organizatorica ugovarala suradnju s drugim organizacijama iz BiH i Slovenije kako bi dovodili osobe s Kosova, Albanije i azijskih zemalja te ih prebacivali u Sloveniju i prema zapadnoeuropskim zemljama.

Prebacivanje jedne osobe iznosilo je od 900 do 1.200 eura i te su iznose dijelili među sobom. Od siječnja do travnja 2007. godina ilegalno je prebačeno više od 120 osoba.

Pročitajte više