Osuđeni pedofilski svećenik ubijen u zatvoru u SAD-u

BIVŠI svećenik John Geoghan, osuđeni pedofil, glavni akter skandala kojim je uzdrmana katolička crkva, preminuo je nakon što ga je, kako se čini, zadavio zatvorenik osuđen za ubojstvo, izjavile su vlasti.

Geoghana(68) je u subotu, malo prije podneve, napao Joseph L. Druce (37), izjavio je okružni tužitelj iz Worcestera John J. Conte. Preliminarne indicije ukazuju da je Geoghan preminuo uslijed gušenja. Autopsija će se izvršiti u ponedjeljak, dodao je Conte.

Druce koji je 1989. god. osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva, pljačke i drugih zlodjela kao što je slanje omotnica s bijelim prahom za koje je tvrdio da su zaražene antraksom, sada se nalazi u izolaciji u očekivanju optužbe za Geoghanovo ubojstvo.

Do incidenta je došlo u zatvoru Souza-Baranowski sjeverozapdano od Bostona, istakla je glasnogovornica zatvora Kelly Nantel.

Geoghan se nalazio u zaštitnoj izolaciji kako bi izbjegao susretanje s drugim zatovrenicima iako se sa nekima od njih, koji su se nalazili na istom odjelu ipak bio u kontaktu.

U civilnim je parnicama više od 130 osoba tužilo Geoghana za spolno zlostavljanje kojem su bili izloženi kao djeca tijekom njegove 30-goišnjeg službovanja u bostonskim župama. Prošle je godine osuđen zbog silovanja i tvornog napada na 10-godišnjeg dječaka u bazenu. Tužiteljstvo ga zbog zastare nije moglo teretiti za prijašnje optužbe.

Ovaj skandal koji je zahvatio crkvu i čije su se posljedice osjetile diljem svijeta, na svjetlo dana je došao 2002. god. kada je otkriveno da je bostonska biskupija bez obzira na upozorenja o njegovom ponašanju, Geoghana selila iz župe u župu.

David Clohessy, nacionalni direktor Udruženje osoba zlostavljanih od strane svećenika, sa sjedištem u Chicagou, ističe kako je "Goeghanov slučaj više nego li samo slučaj jednog zlostavljača jer se kroz njega otkrila korupcija crkve".

Geoghan je na inicijativu kardinala Bernarda Lawa 1998. god. razriješen svećeničke dužnosti. Law je odstupio s mjesta bostonskog biskupa, u prosincu iste godine, 11 mjeseci nakon objave Geoghanova slučaja.

U rujnu 2002. god., biskupija je dijelu Goghanovih žrtava pristala isplatiti odštetu od 10 milijuna dolara iako je prvotno dogovorena odšteta od 30 milijuna dolara.

U nedavno objavljenom izvješću glavnog tužitelja Thomasa Reillya procijenjeno je da je više od 1.000 djece u bostonskoj biskupiji zlostavljano u posljednjih 60 godina. Bostonska je biskupija ponudila 65 milijuna dolara odštete navodnim žrtvama kojih ima 540.

Pročitajte više