Osuđeni roditelji učenika koji je odbijao nositi masku u školi

OVIH su dana na Općinskom sudu u Zlataru osuđeni roditelji učenika iz OŠ Krapinske Toplice koji nije želio nositi masku u školi. Slučaj je u rujnu 2021. godine odjeknuo u medijima kada je otac dječaka protestirao protiv odluke o obaveznom nošenju maski u školama te je izazvao prosvjede ispred škole, zbog čega je intervenirala policija, a bila je angažirana i zaštitarska služba.

Sud je Kristijana i Lidiju Gaćinu osudio "što nisu brinuli da njihovo dijete redovito pohađa obvezni dio programa kao i ostale oblike odgojno-obrazovnog rada, što su bili dužni, tako da je učenik od početka školske godine 2021./2022., od dana 6. rujna 2021. do dana 1. listopada 2021. neopravdano izostao 95 sati nastave", prenosi Zagorje.com.

Ravnatelj: Uputili smo ga da se javi liječnici

Roditelji su se branili da nisu krivi što njihov sin nije pohađao nastavu jer su, kažu, svakog dana dovodili sina pred školu, ali ga ravnatelj nije pustio u školu jer nije htio nositi masku. Tim više što je, kako je tvrdio otac, nošenje maske bila samo preporuka.

Na sudu je svjedočio i ravnatelj Osnovne škole Krapinske Toplice Samson Štibohar, koji je rekao kako je u to vrijeme na snazi bila odluka vlade kojom je bilo propisano da se u školama moraju nositi maske. Odmah prvi dan, rekao je ravnatelj, učenikova razrednica razgovarala je s ocem Kristijanom Gaćinom i uputila ga da se javi liječnici obiteljske medicine budući da su postojali izuzeci od obveze nošenja maske.

Ravnatelj je naglasio i da je svakodnevno vodio razgovore s učenikovim roditeljima i iskazivao zabrinutost zbog nepohađanja nastave. Ukazivao im je da je bitno da njihov sin pohađa nastavu kao i na obveze prema Obiteljskom zakonu i Zakonu o obrazovanju da dijete ide u školu.

Sud: Iskorištavali su dijete

Na upit opunomoćenika tužitelja, ravnatelj je odgovorio da su roditelji prilikom dolaska s učenikom do škole poticali učenika da ne nosi masku i govorili da je to pitanje dostojanstva i da je dijete zdravo.

Sud na kraju nije povjerovao roditeljima da je njihov sin sam odlučio da neće nositi masku. Sudac je roditeljima rekao kako smatra da su iskorištavali dijete za izražavanje vlastitih stavova, a na štetu djeteta.

Sud je na kraju proglasio roditelje krivima te ih kaznio novčanom kaznom, svakog s po 66.36 eura. Sud je u obrazloženju presude pojasnio kako je njihov sin u to vrijeme bio obavezan nositi masku budući da liječnici nisu utvrdili da ima zdravstvenih poteškoća zbog kojih bi bio izuzet od te obveze.

Pročitajte više