Osuđeni silovatelj pasa je slobodan čovjek

Foto: Index, HBK, YouTube

SUTRA nastupa apsolutna zastara u slučaju Ivora Ivaniševića, bivšeg crkvenjaka i zaposlenika Europskog parlamenta koji je godinama silovao vlastite pse.

Slučaj Ivora Ivaniševića naposljetku je ostao zločin bez kazne. Apsolutna zastara, odnosno zastara kaznenog progona za Ivaniševića od sutra znači da je slobodan čovjek kojem se više neće moći suditi za isti zločin. On neće biti sankcioniran za zlodjelo za koje ga je dva puta prvostupanjskom presudom osudila sutkinja Jasna Zoretić Rendulić na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu. 

>> Tko štiti crkvenjaka koji je silovao psa?

Godinama vješto izbjegavao sud

Ivaniševiću se prvi put u odsutnosti sudilo u rujnu 2021. godine kada ga je sutkinja Zoretić Rendulić nepravomoćno osudila na maksimalnu kaznu od godinu dana zatvora zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja pasa, ali i načina počinjenja nedjela koje je detaljno opisivao u e-pošti. U ponovljenom suđenju 2023. godine, prije četiri mjeseca, ponovno je osuđen na maksimalnu kaznu od godinu dana.

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je presudu zbog bitnih povreda kaznenog postupka, odnosno zbog Ivaniševićeve žalbe koja se odnosi na plaćanje 4278 eura sudskih troškova za veterinarsko i psihijatrijsko vještačenje te sudski paušal.

On je godinama izbjegavao izručenje Hrvatskoj i odsluživanje kazne. Za bivšim članom Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije i zaposlenikom Europskog parlamenta uhidbeni nalog izdan je još u travnju 2021. godine.

Četiri mjeseca prije zastare slučaja belgijska policija uhitila je Ivaniševića koji je prema navodima odvjetnika vrlo brzo pušten na slobodu. Do današnjeg dana ostala je nepoznanica zbog čega belgijska vlast nije izručila Ivaniševića, koji je shodno tim odlukama postao slobodan čovjek. 

Osam godina je hrvatsko pravosuđe vodilo postupak protiv Ivaniševića koji je cijelo vrijeme vješto izbjegavao sud, a naposljetku se izvukao bez kazne za zločin za koji je bio nepravomoćno osuđen dva puta. 

Udruga: To nije čovjek, to je monstrum

Tijekom godine je oko sedamdeset udruga za zaštitu životinja upozoravalo vlast na zastaru u slučaju silovatelja pasa. Apel su uputili i premijeru Andreju Plenkoviću za pronalaženje zakonskog rješenja prema kojem bi se Ivanišević izručio Hrvatskoj. Upozorenja nisu urodila plodom, a oni su, kažu, potreseni ishodom slučaja koji je zgrozio javnost. 

"Iako se kao volonteri i udruge svakodnevno susrećemo s različitim oblicima zlostavljanja životinja, slučaj Ivora Ivaniševića je jedan od najgnusnijih slučajeva s kojim smo se sreli u našem radu sa zlostavljanim životinjama.  

Toliko gnusan da zdrav ljudski razum ne može prihvatiti da jedan čovjek može činiti takvo zlo životinjama. Čovjek koji je bio član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog.

Ne, to nije čovjek, to je monstrum i kameleon, jer je uspio zavarati tolike ljude oko sebe, roditelje, veterinare, biskupe, kolege", kazali su iz udruge Pokret za životinje te dodali kako je Ivanišević izigrao hrvatsko pravosuđe.

"To mu je inertni i neempatični sustav omogućio, koga briga, ipak su samo životinje u pitanju. I to nas boli. Osuđen je na jednu godinu zatvora i to mu je omogućeno izbjeći. A bilo je mogućnosti i vremena da se pravomoćno osudi u odsutnosti, primjerice, kada je predmet prvi put vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje."

Udruga: Na slobodi ostaje opasna osoba i počinitelj teških kaznenih djela

Iz udruge Prijatelji životinja osudili su gnjusan zločin te kazali kako su Ivaniševiću, u izbjegavanju kazne, pomogli tromost hrvatskog pravosuđa i izostanak traženja rješenja diplomatskim putem. Smatraju kako je zastara kaznenog progona za pravosuđe velika sramota.

"Zgroženi smo i razočarani što je izbjegao kaznu, što te izmučene životinje, od kojih kujica više nije živa, nisu dočekale pravednu presudu za nedjela koja im je činio. Ono što dodatno užasava je činjenica da na slobodi ostaje osoba koja će i dalje ugrožavati životinje, a moguće je i da je opasan za djecu.

Na slobodi ostaje opasna osoba i počinitelj teških kaznenih djela. Kao i u slučaju pedofilije, osobe koje seksualno opće sa životinjama su recidivisti. Ivanišević je pobjegao u drugu državu, zaštićen njezinim zakonskim propisima, bez ikakve kazne.

Logično je pretpostaviti da se i dalje bavi internetskom razmjenom fotografija i snimki seksualnog zlostavljanja životinja, možda već i ima psa i seksualno ga zlostavlja. To može jer je on neosuđivan čovjek, a za njegove gnjusne zločine belgijska javnost ne zna", kažu.

"Netko za ovaj fijasko hrvatskog pravosuđa mora odgovarati"

Smatraju kako je ovo loša poruka pravosuđa te se nadaju kako je ovo posljednji put da je sustav svojom inercijom uzrokovao da zlostavljač i silovatelj vlastitih pasa uđe u zastarni rok i postane slobodan čovjek. 

"Tražili smo od Uprave za pravosudnu i upravnu inspekciju da istraži ovaj opasni slučaj bez presedana u zaštiti životinja. Slučaj Ivora Ivaniševića ne smije se ponoviti. Netko za ovaj fijasko hrvatskog pravosuđa mora odgovarati!"

Izmjenama zakona povećat će se kazna za mučitelje životinja

Resorno ministarstvo najavilo je novi paket izmjena Kaznenog zakona u kojem bi napuštanje životinja uskoro trebalo postati kazneno djelo s predviđenom kaznom zatvora u trajanju od godinu dana. Kako navode, povećat će se i kazna za mučitelje životinja, a osoba koja usmrti životinju ili je teško zlostavlja kaznit će se s dvije godine zatvora. 

Izmjene su godinu dana bile na radnoj skupini u Ministarstvu pravosuđa i uprave te su do sada ostajale u drugom planu i u javnosti se o njima uopće nije govorilo. Udruge i inicijative za zaštitu životinja smatraju kako se s izmjenama zakasnilo kada je u pitanju ovaj slučaj. 

"Apsolutno podržavamo sankcioniranje počinitelja kroz povišenje zatvorskih kazni, ali zahtijevamo da se jasno definira pojam "zlostavljanje životinja" te oblici zlostavljanja gradiraju prema težini posljedica za životinju, kako u provedbi ne bi dolazilo do različitog tumačenja i kako bi svi počinitelji za istu vrstu zlostavljanja bili istovjetno kažnjeni.

Za zlostavljače životinja zahtijevamo uvođenje nove sigurnosne mjere zabrane držanja i nabavljanja novih životinja te izradu javnog registra zlostavljača životinja, koji bi bili obavezni provjeriti svi koji prodaju ili udomljavaju životinje kod promjene vlasništva.

I zahtijevamo sinkronizaciju pravosuđa kako bi se zlostavljači životinja priveli pred lice pravde, da se više nikada ne ponovi slučaj apsolutne zastare kao kod Ivora Ivaniševića. Dakle, da uz počinitelja svi koji sudjeluju u procesu zaštite životinja snose svoj dio odgovornosti", zatražile su udruge od Ministarstva.

Odvjetnik: Poslana je pogrešna poruka 

Mnogi odvjetnici smatraju kako je nastupanje zastare u slučajevima svojevrsni alarm koji pokazuje da u jednom dijelu sustav ne funkcionira. Iako je prema njihovim navodima gotovo nemoguće da u Hrvatskoj dođe do zastare kaznenog progona, Ivaniševiću je to uspjelo. 

Kada se dogodi ovaj oblik zastare na ovakvom slučaju, odvjetnik Nino Ćosić smatra kako to donosi brojne negativne strane, kako za sustav tako i za društvo.  "Pravda nije postignuta. U ovom slučaju počinitelj ozbiljnog kaznenog djela uspio je izbjeći proganjanje do isteka zastare, a to znači da društvo neće doživjeti pravdu za te postupke. 

Uz to je nastupanjem zastare poslana pogrešna poruka da kaznena djela možda neće biti ozbiljno procesuirana ili kažnjena ako osoba dovoljno dugo uspije izbjeći procesuiranje.

Ako budući počinitelji kaznenih djela shvate da mogu izbjeći kažnjavanje čekajući da zastara stupi na snagu, to može smanjiti odvraćajući učinak zakona", rekao je odvjetnik Ćosić.

Dodao je da društvo u cjelini osjeća duboku nepravdu radi ovog budući da okrivljenik nije procesuiran odnosno kažnjen isključivo i samo zbog pravnog instituta zastare, što se, kako kaže, apsolutno nikako ne bi smjelo događati upravo radi tako velikih zakonom propisanih zastarnih rokova.

Bivši crkvenjak uhvaćen 2015.

Podsjetimo, Ivanišević je uhvaćen u sklopu akcije hvatanja pedofila koji putem interneta iskorištavaju djecu, a koja se provodila 2015. godine. Tada su istražitelji uočili jednu IP adresu s koje su se širili podaci o životinjama u eksplicitnim pozama. E-mail adresa je bila registrirana na tvrtku koja se bavi grafičkim dizajnom, a sjedište joj je bilo na zagrebačkoj Knežiji. Vlasnik tvrtke bio je Ivanišević, a nakon pretresa tvrtke pretražen je i njegov stan u Zagrebu.

Oduzeli su mu 111 DVD-ova i CD-ova, mobitele i memorijske kartice te su utvrdili kako je koristio barem pet različitih mailova za širenje spornog sadržaja. Preko tih mailova je slao slike pasa u seksualnim pozama s muškarcima i fotografije spolnih organa. U jednom od brojnih mailova opisao je kako je sa psima pokušao ostvariti sado-mazo odnos.

Nesretni psi koje je silovao, mužjak i ženka, pronađeni su u lošem stanju te su poslani u prihvatilište u Dumovec gdje je kujica podlegla ozljedama.

Pročitajte više