Osumnjičeni pripadnik "Škorpiona" sutra pred istražnim sucem

Slobodan Davidović, osumnjičen da je kao pripadnik srpske specijalne jedinice "Škorpioni" počinio ratni zločina protiv civilnog stanovništva, dovezen je večeras u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu, a njegovo saslušanje pred istražnim sucem najavljeno je za sutra ujutro.

Davidović (52) je hrvatski državljanin, a uhićen je jučer navečer u selu Banovci, kraj Vinkovaca. Nakon kriminalističke obrade i utvrđivanja osnovane sumnje da je počinio ratni zločin, policija ga je večeras dovela u Istražni centar zagrebačkog Županijskog suda jer je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić predmet prebacio zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu.

Oko 21,15 sati Davidović je doveden dežurnoj istražnoj sutkinji Jadranki Mandušić. Ona je Hini potvrdila kako ga večeras nije ispitala već su od Davidovića uzeti osobni podatci te je noćas zadržan u pritvoru u Remetincu, a saslušanje će se obaviti sutra ujutro.

Davidovića, koji među ostalim ima i hrvatsko državljansco, sumnjiči se da je s još nekoliko pripadnika "Škorpiona" ubio šestoro Bošnjaka zarobljenih u Srebrenici.

Amaterski snimak tog zločina nedavno je prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu, a kasnije i u javnosti.

Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske ranije je najavio da će tužiteljstvo protiv osumnjičenog Slobodana Davidovića podnijeti istražni zahtjev zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je da će se Davidoviću, kojeg je tražila i srbijanska policija, suditi u Hrvatskoj.

(Hina) xso ysp

Pročitajte više