Osumnjičeni za terorizam - suvlasnik banke u BiH

SAUDIJAC Yassin A. A. Kadi, koji se nalazi na popisu osoba osumnjičenih za veze s terorističkom organizacijom al Qaida, jedan je od suvlasnika "Vakufske banke" iz Sarajeva, o čijem poslovanju financijska policija Federacije Bosne i Hercegovine trenutačno provodi istragu.

Kako u utorak prenose banjalučke "Nezavisne novine", Kadi je vlasnik 20 posto dionica "Vakufske banke", a zamjenik njezina direktora Edis Kusturica tvrdi kako je riječ o potpuno zakonitom poslu.

Yasin Kadi je u BiH najprije osnovao "Depozitnu banku", koja je prije tri godine pripojena "Vakufskoj".

Prema informacijama kojima raspolaže Agencija za bankarstvo Federacije BiH, stanoviti Šefik Ajdani, koji je Kadiju bio partner u osnivanju "Depozitne banke", kasnije se povukao iz tog posla.

Edis Kusturica tvrdi kako je Kadi svoj kapital unio u BiH na potpuno zakonit način.

"Prošao je sve provjere vezane za sprječavanje pranja novca i financijske malverzacije. Sve je bilo u redu do 11. rujna 2001. godine, a onda je sve postalo sumnjivo", kazao je Kusturica dodajući kako ni tijekom naknadnih provjera nisu otkrivene nikave nezakonitosti.

Bosanskohercegovačke su vlasti Kadiju ipak zamrznule suvlasnička prava u banci najavivši kako će takvo stanje potrajati do okončanja svih potrebnih provjera.

Slična iskustva Kadi ima i sa svojim poslovnim aktivnostima u SAD, Velikoj Britaniji i Albaniji, gdje mu je također privremeno zabranjeno raspolaganje imovinom.

Kadijeve investicije u bankarski sektor nisu i jedine koje je imao u BiH.

Ranije je otkriveno kako je on vlasnik i tvrtke "Risala", registrirane u Sarajevu za bavljenje humanitarnim djelatnostima.

Američke vlasti drže kako bi upravo humanitarne organizacije mogle biti paravan za Kadijevo sudjelovanje u financiranju aktivnosti al-Qaide.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više