OSUVREMENJEN ALUMINIJSKI KOMBINAT MOSTAR

Suvremena tehnologija za proizvodnju aluminijskih blokova, koja je po cijeni od 20 milijuna dolara kupljena od američke tvrtke Wagstaff, puštena je u četvrtak u pogon u Aluminijskom kombinatu Mostar.

Dopredsjednik Wagstaffa za prodaju Craig Johnson je rekao kako s novom opremom Aluminijski kombinat Mostar postaje "jedna od vodećih ljevaonica u svijetu".

"Investicija u novu tehnologiju napravljena je u dogovoru između Tvornice lakih metala (TLM) Šibenik i Aluminijskog kombinata Mostar", izjavio je predsjednik Uprave TLM Šibenik Zdravko Petković. Ta šibenska tvrtka je već godinama poslovni partner Aluminijskom kombinatu Mostar. Po Petkovićevim riječima, nova tehnologija Aluminijskog kombinata Mostar omogućit će godišnju isporuku šibenskom TLM-u oko 40.000 tona aluminijskih blokova u vrijednosti oko 80 milijuna dolara.

Aluminijski blokovi proizvedeni novom tehnologijom u Aluminijskom kombinatu Mostar, po Petkovićevim riječima, znatno će smanjiti troškove proizvodnje u TLM-u Šibenik i poboljšati kvalitetu tih proizvoda.

"Oko 90 posto proizvoda TLM Šibenik izvozi se na svjetsko tržište", dodao je Petković.

Direktor Aluminijskog kombinata Mostar Mijo Brajković rekao je da će aluminijski blokovi proizvedeni novom tehnologijom, osim šibenskom TLM-u, biti namijenjeni i američko-njemačkoj kompaniji Daimler Chrysler. Brajković je najavio skorašnja nova povećanja proizvodnje u Aluminijskom kombinatu Mostar.

Prema službenim statistikama, ta j tvrtka najveći izvoznik iz BiH sa 25 posto udjela u cjelokupnom izvozu.

(Hina) xpg ymaš

Pročitajte više