Otac (24) kod Velike Gorice jako tresao bebu, umrla je. Dobio je 5 godina zatvora

Ilustracija: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Danas je nepravomoćno osuđen Đani U. (24) koji je prošle godine u ožujku energično tresao bebu staru dva mjeseca. Maleni dječak je četiri dana nakon toga zbog izlijevanja krvi u mozak umro na Odjelu za pedijatrijsku medicinu zagrebačkog KBC-a. Ocu se sudilo zbog zanemarivanja djeteta.

Sudsko vijeće velikogoričkog Županijskog suda je 24-godišnjaka osudilo na pet godina zatvora, a u tu kaznu mu se uračunava 13 mjeseci koje je ukupno proveo iza rešetaka, piše Jutarnji list. Đani U. oslobođen je plaćanja sudskih troškova i produljen mu je istražni zatvor.

Sutkinja zaključila da je riječ o izoliranom slučaju

"Presuda se temelji na izvedenim dokazima i provedenom sudsko-medicinskom vještačenju koje je utvrdilo točne razloge smrti djeteta. Niti jedan drugi uzrok u smislu da je doprinijelo ozljeđivanju nije primjenjiv, osim trešnje. Postoje dokazi koji ukazuju da ste to bili vi.

Niste iznosili obranu te ste pokušali aludirati da je kriv netko drugi iz obitelji vaše bivše supruge, međutim, nikog od tih osoba niste predložili za svjedoke da ih se ispita. Vas se ne tereti za ubojstvo već za stjecaj okolnosti, odnosno na radnje za koje možda niste znali do čega sve mogu dovesti.

Zakon propisuje za ovo kazneno djelo od tri do 15 godina zatvora, a u vašem slučaju kao otegotna okolnost je vaša ranija prekršajna i kaznena evidentiranost. Vaša prošlost pokazuje nesklad sa zakonom i prema kojoj se vidi da nije neosuđivan", objasnila je sutkinja Đaniju U., piše Jutarnji.

Dok je obrazlagala presudu sutkinja je rekla da iz njegove obrane sud nije saznao ništa o događaju jer optuženi nije htio iznijeti obranu. No, podsjetila je da su svjedoci pozitivno svjedočili o optuženikovu odnosu s ostalom djecom koju ima i da je zato sud zaključio da je smrt dvomjesečnog dječaka, u odnosu na očevo ponašanje s ostalom djecom, bio izoliran i nesvojstven slučaj.

Dijete izgubilo svijest i prestalo disati

Đani U. je bebu tresao toliko da je dijete izgubilo svijest i prestalo disati. Očevo postupanje odvelo je dijete u smrt jer je imalo krvarenje unutar moždane ovojnice i mozga, kao i krvarenje u očnoj šupljini. 

Zbog toga je otac bebe bio u istražnom zatvoru, ali s kratkom pauzom nakon što ga je sud pustio na slobodu da bi po žalbi velikogoričkog tužiteljstva bio vraćen u pritvor. Trenutno se nalazi u zagrebačkom Remetincu.

Otac negirao krivnju

Otac je na početku suđenja na velikogoričkom Županijskom sudu negirao krivnju. Do kraja suđenja je na tome ustrajao kada je rekao da neće iznositi svoju obranu. "Sve što imam za reći je da nisam kriv. I nisam napravio to što me se tereti", rekao je 24-godišnjak, piše Jutarnji list.

Prema optužbi, sve se dogodilo 27. ožujka 2022. između 9 i 17:30 u stanu smještenom u jednom mjestu u zagrebačkoj županiji. Tog dana je otac, čim je primijetio da beba ne diše i da je u nesvijesti, otišao je do susjede zatražiti da zove Hitnu pomoć.

Čekao je liječnički tim te slijedio upute medicinskom osoblja i time je izostala promptna neophodna reanimacija. Beba je na kraju bila mehanički ventilirana, ali unatoč naporima liječnika, brzo su se razvili znakovi moždane smrti.

Na sudu su ispitani svjedoci, a vještačenje je bilo ključno.

Vještačenje pokazalo da je dijete umrlo nasilnom smrću

Sudsko vještačenje je pokazalo da je dijete umrlo nasilnom smrću zbog krvarenja unutar moždane ovojnice i oštećenja mozgovine uslijed energičnog protresanja. Objašnjeno je da je zbog toga došlo do naglih naizmjeničnih trzajnih pokreta glave uz rotacijsko gibanje što za posljedicu ima istezanja tkivnih struktura i pucanja krvnih žila.

Đanijeva obitelj je bila u tretmanu Centra za socijalnu skrb i ostvarivali su niz novčanih prava. S optuženim ocem se Centar bavio još otkada je bio školarac. Tada je činio kaznena djela i boravio u odgojnom zavodu.

Sedam mjeseci prije nego je umro njegov dvomjesečni sin, Đani U. se pijan, s 1.62 promila, iskalio na vlastitoj majci. Ženu je vrijeđao, psovao joj i nakon toga ju je počupao za kosu i bacio na krevet. Zbog toga je kažnjen na prekršajnom sudu. Također, ima prekršaje u prometu, a uvjetno je osuđen zbog krađe, piše Jutarnji list.

Pročitajte više