Čeh se prije eksplozije fotografirao s granatom? Na poligonu nađeno još streljiva

Foto: Hrvatski planinarski savez

Ministarstvo obrane (MORH) i Oružane snage izrazili su danas žaljenje zbog tragedije u kojoj je poginulo dijete, a dvije su osobe ozlijeđene, svi češkog državljanstva, uz apel javnosti da poštuju ploče upozorenja koje jasno sugeriraju da je područje vojnog poligona opasno.

"Ploče upozorenja jasno sugeriraju da je na području vojnog poligona 'Josip Markić' ulazak na vlastitu odgovornost, da je to opasno područje i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva. Ističemo da vojni poligon 'Josip Markić' ondje postoji niz desetljeća i da se ovakva tragedija dosad nikad nije dogodila", priopćio je MORH nakon medijskih upita.

Otac se fotografirao s granatom?

"Poligon nije stalno zatvoren. On je zatvoren kad se održavaju vježbe i to se najavljuje. Mi smo komunicirali s vojskom. Međutim, tamo su postavljene oznake jasno za sve posjetitelje", rekao je ravnatelj policije Nikola Milina.

RTL je večeras objavio da se otac fotografirao s granatom koju su ponijeli sa sobom, a dječak ju je kasnije slučajno aktivirao kod Obrovca i to nakon što se automobil pokvario.

Pronađeno još nekoliko granata

"Nažalost, olako se to sve shvatilo, kao i ono što su Česi kao 'vojne suvenire' našli na poligonu", reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Pezi Moskaljov ispričao je umirovljeni general Slavko Barić. On je upoznat sa svim detaljima slučaja i tvrdi da su najvjerojatnije sa sobom odnijeli protupješačku granatu.

"Očito se radilo o gađanju. To su prilično osjetljiva sredstva gdje je najmanji dodir potreban da dođe do eksplozije", objasnio je Barić.

Nakon nesreće, doznaje reporterka, još ih je nekoliko pronađeno na tom terenu iako je vojska prije odlaska, kaže Barić, dužna provjeriti je li teren očišćen i ima li zaostalog streljiva.

"Ja vjerujem da je zapovjednik svjestan da je potrebno izvršiti kontrolu tog područja. Trebalo bi ponovno izvršiti kontrolu cijelog područja jer je moguće da ima još zaostalih sredstava", napomenuo je.

"I druge zemlje postavljaju ograde ili ovakve znakove"

Najveća je odgovornost na ljudima koji se ogluše i lutaju zabranjenim zonama.

"Da vi postavite bilo kakvu stražu, to ne postoji gotovo nigdje. I zemlje koje imaju veće vojske stavljaju ograde ili stavljaju ovakve znakove", rekao je.

Izvještaj o slučaju od Glavnog stožera zatražio je i predsjednik Zoran Milanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.