Oteta još dva japanska civila u Iraku

JOŠ DVA japanska civila oteta su u Iraku nakon što su prošlog tjedna tri Japanca pala u ruke otmičarima, ali je premijer ostao čvrsto pri svojem stajalištu da neće udovoljiti zahtjevima otmičara da pošalje svoje vojnike kući, javili su u četvrtak japanski mediji.

U razvoju događaja koji će sigurno povećati napetosti u Japanu, Italija je priopćila da je ubijen jedan od četiri oteta Talijana.

"(Smrt Talijana) je žalosna. Međutim, ne smijemo podleći kukavičkom činu", rekao je premijer Junichiro Koizumi novinarima. Njegovo mišljenje dijeli i talijanski čeklnik Silvio Berlusconi.

Japan, kao i Italija, snažno podupire SAD u Iraku.

Glasnogovornik japanske vlade Yasuo Fakuda rekao je na konferenciji za novinare da vlasti pokušavaju potvrditi medijska izvješća o tome da je jedna japanska nevladina organizacija dobila e-mail u kojem se navodi da su dva Japanca oteta nedaleko od Bagdada.

Novinska agencija Kyodo je javila da se radi o dvojici novinara.

Jedna iračka militantna skupina otela je tri japanska civila prošlog tjedna i zaprijetila je da će ih ubiti ako Japan ne povuče svoje vojnike iz Iraka. Iako je skupina kasnije priopćila da će osloboditi taoce, njihova sudbina i dalje nije poznata.

(Hina) xkga ykga

Pročitajte više