Oteti brod sa hrvatskim pomorcima uskoro bi trebao biti oslobođen

BROD Benty na kojem plovi i sedam hrvatskih pomoraca koji je otet u nedjelju u liberijskim vodama nalazi se na sidrištu ispred luke glavnog liberijskog grada Monrovije i uskoro bi trebao biti oslobođen, rekao je u utorak za Hinu Antonio Vegan iz tvrtke Marin Consult.

Vegan je dodao da hrvatski pomorci koji se nalaze na brodu nisu bili ni na koji način zlostavljani ili ugroženi.

"Brod se nalazi na sidrištu ispred liberijskog grada Monrovije i čeka dopuštenje za pristanak u luku. Na brodu se nalaze izbjeglice i predstavnici liberijskih civilnih vlasti, koji su obećali da će brod biti oslobođen kad se izbjeglice iskrcaju na kopno", rekao je Vegan.

On je naglasio da hrvatskim pomorcima nitko nije prijetio i da se s njima dobro postupa.

"S našim pomorcima nije bilo nikakvih problema, nije bilo nikakvih maltretiranja ili prijetnji", rekao je Vegan. Vegan je dodao da očekuje kako bi brod mogao biti oslobođen uskoro, te da će nakon toga nastaviti put prema Gibraltaru.

Tridesetak liberijskih vojnika otelo je u nedjelju ujutro brod Benty ispred liberijske obale te natjeralo posadu da pristane u luku Harper, gdje se na brod ukrcalo oko 1,000 izbjeglica, uglavnom žena i djece.

Vojnici su od posade zatražili da izbjeglice, koje bježe iz područja najteže ugroženih građanskim ratom koji bjesni u Liberiji, prebace u relativnu sigurnost glavnog grada Monrovije.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je ranije u utorak da "čini sve što je u njegovoj moći kako bi se otmica broda Benty okončala mirno i da hrvatski pomorci budu sigurni".

Ministarstvo je također priopćilo da oteti brod plovi pod zastavom Svetog Vincenta i Grenadina, te da je "u vlasništvu Societe Navale Guineene BP 522, s adresom vlasnika Conackry 1353, Republika Gvineja".

Vegan je djelatnik tvrtke Marin Consult koja posreduje u zapošljavanju hrvatskih pomoraca. On se nalazi u stalnoj vezi elektronskom poštom s hrvatskim članovima posade otetog broda.

Pročitajte više