Otkazana rasprava u "slučaju Karlovačka banka"

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Karlovcu danas je otkazana prva sudska rasprava na temelju optužnice za zloporabu položaja i ovlasti protiv pet članova Uprave Karlovačke banke, među kojima su bivši i sadašnji predsjednik Uprave Vladimir Tvrdinić i Sanda Cvitešić, te protiv šestookrivljnog Nikole Hanžela za kažnjivo djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, koji su zajedno banku oštetili za 1,129.307 kuna.

Sljedeća je rasprava zakazana za 15. lipnja. Današnjoj se raspravi odazvalo svih šest okrivljenika, ali je rasprava odgođena jer je Dragutin Kasapović, odvjetnik Sande Cvitešić, bio zauzet obveznom obranom u "sporu Sulić" u Zagrebu, a ona je inzistirala da je upravo on brani, jer pozna predmet, rekao je predsjednik Sudskog vijeća Marijan Janjac. Napomenuo je da on taj razlog smatra opravdanim, no da će joj sud, ako njezin odvjetnik opet izostane, sljedeći put odrediti odvjetnika po službenoj dužnosti.

Vladimir Tvrdinić kao predsjednik Uprave Karlovačke banke, Danko Seiter, Mijo Bursić i Sanda Cvitešić kao članovi Uprave i Ivan Butković kao direktor tvrtke KABAH d.o.o. (koje je osnivač Karlovačka banka) optuženi su da su 1998. na nagovor i poticaj šestookrivljenog Nikole Hanžela na banku preuzeli njegov zajam i oštetili banku za 1,129.307 kuna.

"Hanžel je kao vlasnik obrta za javni prijevoz i trgovinu Hanžel u Ozlju u prosincu 1997. uzeo u Karlovačkoj banci kratkoročan zajam od 820.000 kuna s godišnjim kamatama od 17 posto. Zatim je, "da bi ostvario znatnu nepripadnu imovinsku korist nepodmirenjem duga 1998., kad je bio predsjednik Glavne skupštine dioničara Karlovačke banke, nagovorio Upravu da 10. lipnja 1998. potpišu Ugovor o preuzimanju, tj. da pristanu na promjenu dužnika, tako da je dug preuzeo KABAH iako za to nije bilo nikakve realne osnove i opravdanja, niti prihvatljiva poslovnog razloga", piše u optužnici.

Zanimljivost sporu u dokaznom postupku dat će veza s prodajom vlasničkog udjela od 58,4 posto Karlovačke industrije obuće (prodano 1999. Walteru Wolfu), jer se u obrazloženju optužnice citira dio KABAH-ova Izvješća o poslovanju od 26. svibnja 1999.: "KABAH nema novca za podmirenje duga po Ugovoru od 10. lipnja 1998. te ga može podmiriti samo ako se uspije prodati udio u KIO-u."

Pročitajte više