Otkriće CNN-a: Michael Jackson prije spavanja uzimao je desetak Xanaxa

MICHAEL JACKSON svaku je večer uzimao više desetaka tableta Xanaxa. Dio je sam nabavljao u ordinacijama, a dio preko svojih zaposlenika od kojih je tražio da ga uzimaju na svoje ime, navodi se u povjerljivom dokumentu iz 2004. godine do kojega su došli novinari CNN-a. Dokument iz Ureda šerifa okruga Santa Barbara sadrži povjerljive intervjue koji su nastali prilikom pripreme dvojice članova Jacksonovog osiguranja za suđenje zbog zlostavljanja djece 2005. godine.

Samoubojstvo ili predoziranje?

Iako je kralj popa nakon 14 tjedana suđenja oslobođen optužbi, informacije o tabletama za spavanje koje je uzimao i načinima na koje je do njih dolazio, zanimljiv su podatak u istrazi o uzrocima njegove smrti uz koju se u posljednje vrijeme snažno veže teza kako je Jackson posljednjih dana života uzimao velike količine lijekova.

Šef policije Los Angelesa William Bratton rekao je kako su inspektori razgovarali s liječnicima koji su vodili brigu o Michaelovom zdravstvenom stanju dugi niz godina, kako bi dobili uvid u povijest lijekova koje je pjevač uzimao. Onima koji nisu surađivali s inspektorima upućeni su pozivi na sud, rekao je neimenovani izvor za CNN.

Premda je prošlo pola mjeseca od kada je Jackson preminuo, još uvijek se čeka na toksikološki izvještaj u kojemu će biti određen točan uzrok njegove smrti. Bratton je rekoa kako će se na temelju toga znati je li riječ o samoubojstvu ili slučajnom predoziranju.

Nagađanja kako su lijekovi, točnije sedativi, uzrok smrti kralja popa, pojačavaju se sa svakom novom informacijom, a izvor blizak obitelji tvrdi kako su oni svjesni da se istraga o njegovoj smrti svakoga trena može pretvoriti u kriminalistički slučaj.

Zaposlenici uzimali lijekove na svoje ime

Jedan član Jacksonovog osiguranja kojega je ispitao zamjenik šerifa, rekao je kako je bio zabrinut što je Michael uzimao deset pilula svake večeri, dok je drugi, prema izvještaju u dokumentu, rekao kako se pjevaču stanje popravilo budući da je prije uzimao 30 do 40 Xanaxa prije spavanja. Obojica su potvrdila kako su i oni i troje drugih zaposlenika na svoje ime uzimali lijekove za kralja popa.

U dokumentu se navode imena pet liječnika iz Californije, New Yorka i Floride, no ne zna se je li policija i njih ispitala u vezi s Jacksonovom iznenadnom smrću. Kako piše u dokumentu, tjelohranitelj koji je iznio ove informacije dao je otkaz nakon što je pjevač "pao na lice" u hotelskoj sobi i povrijedio se. Rekao mu je kako mu se ne sviđa što uzima te lijekove i otišao.

Osiguranje nije puštalo obitelj

2006. godine Jackson je u Las Vegasu pokušavao oživjeti svoju karijeru. Organizator koncerata Jack Wishna izjavio je za CNN kako je Michael dolazio "na lijekovima" i "nepovezan", a da je nerijetko morao koristiti i invalidska kolica kako bi se kretao. "Povratnički koncerti su otkazani zbog Jacksonovog stanja", tvrdi Wishna. Kada je njegova sestra Janet Jackson, zabrinuta za stanje svojeg brata, pokušala intervenirati uz pomoć druge braće, Jackson je osiguranju naredio da ih ne puštaju u kuću.

Usporedno s policijskom istragom, ured mrtvozornika Los Angelesa je također sastavila popis liječnika koji će biti ispitani kako bi se utvrdilo koje su lijekove prepisivali Jacksonu. Među njima su dermatolog Arnold Klein, kardiolog Conrad Murray i nutricionistkinja Cherilyn Lee, koja je rekla kako je preminuli pjevač tražio lijek Diprivan, usprkos tome što je bio upozoren na štetne posljedice.

Putovao anesteziolog koji je budio Jacksona

Izvori bliski kralju popa izjavili su za CNN da je pjevač putovao s jednim anesteziologom koji bi ga "uspavljivao i budio" tijekom svjetske turneje sredinom devedesetih. Također se kaže kako su inspektori pronašli veliki broj bočica za lijekove u Jacksonovoj kući, a Los Angeles Times navodi kako je riječ o Diprivianu, veoma jakom sedativu.

Što se tiče Jacksonova pogreba, obitelj čeka dopuštenje nadležnih institucija Santa Barbare kako bi pjevača ipak sahranili ranču "Neverland". Michaelov brat Jermaine rekao je kako bi volio da se kralj popa sahrani na ranču, Michaelov otac Joe je protiv toga, a ostali članovi obitelji se nisu izjasnili.

Pročitajte više