Otkrili smo Vladinu agenciju koja lijepo izgleda, ali ništa ne radi

U VLADINOJ Agenciji za regionalni razvoj Hrvatske, koja je osnovana krajem prošle godine, zaposleno je 18 ljudi koji mjesečno gutaju 267 tisuća kuna, no najzanimljivije je da ta agencija još uvijek ne radi posao zbog kojega je osnovana. Agencija je trebala ocjenjivati hrvatske projekte te odabirati one kojima će se dodijeliti novac iz fondova Europske unije te pripremati i zaključivati te ugovore, međutim deset mjeseci od osnutka Agencija još uvijek nije ispunila kriterije za rad s Europskom unijom te ne može raspolagati novcem iz Bruxellesa.

Dolaze na posao i čekaju

Agencija je trebala dobivati novac iz razvojnih programa Europske unije te ga raspodijeliti na programe u Hrvatskoj, a kako nam je potvrđeno u samoj Agenciji proces akreditiranja, još je uvijek u tijeku. Od siječnja do danas niti jedan hrvatski program nije dobio novac iz razvojnih agencija Europske unije, nije raspisan niti jedan natječaj, a već deset mjeseci se rješava papirologija oko osnivanja!

Na službenim stranicama umjesto natječaja ili obavijesti o pristupnim programima Europske unije ili drugih važnih EU obavijesti među "Dokumentacijom za preuzimanje" stoje tek Uredba o osnivanju Agencije za regionalni razvoj i etički kodeks državnih službenika! Od vrlo bitnih dokumenata za rad s EU možete tek skinuti Acrobat reader ili Office preglednike.

Podsjetimo, u posljednjem tjednu prošle godine Vlada je donijela uredbu o osnivanju Agencije za regionalni razvoj Hrvatske kao javne ustanove koja financira i nadzire provedbu programa i projekata regionalne razvojne politike. Agencija je prema statutu trebala financijski upravljati razvojnim programima Europske unije s područja regionalnog razvoja, a prema smjernicama nositelja izvora financiranja priprema i izrađuje smjernice koje se odnose na natječajne procedure i sustav provedbe projekata iz programa koje provodi.

Proces akreditacije - u tijeku

Agencija je osnovana sa 18 zaposlenika od kojih je 14 razmješteno, odnosno prebačeno iz drugih tijela javne uprave. Mjesečno za plaće i troškove troše iz proračuna 267 tisuća kuna. Službeno nam je potvrđeno da je Agencija trenutno u procesu certifikacije za provedbu programa IPA IIb komponente koji čine IPA prekogranični programi Hrvatske s BiH, Crnom Gorom i Srbijom te dva transnacionalna programa i to za Jugoistočni europski prostor i transnacionalni program Mediteran.

"Agencija je uspješno prošla proces interne revizije u rujnu 2009. godine, prethodno kojemu je izradila pravodobno i korektno sve pripadajuće akte i potrebite procedure, uključivo i kontrolne liste i sve ostale popratne dokumente koje zahtijeva Europska komisija. Nakon interne revizije uslijedila je (u listopadu 2009. godine) i vanjska revizija od strane KPMG-a, koja je tehnički još u tijeku, no poznato je da nema nikakvih blokirajućih nalaza koji bi priječili operativnost Agencije", stoji u odgovoru za Index Željke Kovačić ravnateljice Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske

Deset mjeseci nakon osnutka u Agenciji tek procjenjuju da bi u budućem razdoblju, kada i dobiju akreditaciju, mogli ocjenjivati oko 300 projektnih ponuda. Kada bi napokon Agencija mogla početi s radom zbog kojeg je i osnovana, još uvijek nije poznato.

U Ministarstvu regionalnog razvoja nisu sigurni

"Ističemo kako su dosadašnji nalazi revizija kao i preliminarnih ad hoc provjera visokih dužnosnika Europske delegacije pokazali visoku kompetentnost kapaciteta Agencije što je rezultiralo proširenjem buduće djelatnosti Agencije u vidu provedbe Operativnog programa 'Regionalna konkurentnost', koji će se nakon ulaska RH u EU financirati iz strukturnih instrumenata kohezijske politike EU", stoji u odgovoru ravnateljice Kovačić.

Ne zna se zašto je osnovana posebna agencija koja 10 mjeseci ne može raditi posao zbog kojeg je osnovana, kao ni zašto Ministarstvo regionalnog razvoja šumskog i vodnog gospodarstva već prije nije riješilo svu papirologiju pa tek onda krenulo u osnivanje posebne agencije koja guta proračunski novac. U ministarstvu regionalnog razvoja Božidara Pankretića nisu ni bili sigurni da je Agencija za regionalni razvoj u njihovu resoru! Naime, naš upit je lutao njihovim uredima puna dva dana dok se netko nije sjetio da Agencija zaista i postoji te im proslijedio upit.

Pročitajte više