Otkrivamo: Firme koje su Ribiću prodale kuću rade milijunske poslove za sindikat

INDEX istrage danas su prve objavile kako Vilim Ribić, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti, koji se predstavlja kao čovjek koji živi u mračnom podstanarskom stanu, posjeduje kuću na predjelu Gornje Vrapče.

> Ribić poslao Zahtjev za ispravkom: Kuća me koštala 180.000 eura

> Index Istrage: Ribić kupio kuću za 90.000 eura, isplatio je sve u pola godine

> Ovako Ribić ucjenjuje Sindikat učitelja zbog Sindikalnog doma: "Odustanite od novca zbog posljedica"

Od činjenice da posjeduje novoizgrađenu kuću s pogledom na Zagreb, puno je zanimljivija priča kako je do nje došao. Kako smo istražili, do kuće je došao financijskim transakcijama ljudi koji danas posluju i zarađuju od posla sa sindikatom na čijem je čelu Ribić.

> Imate li korisne informacije za Index Istrage? Pošaljite nam ih na mail info@istrage.hr. Garantiramo anonimnost.

Naime, Zoran Kovač, kao tadašnji direktor tvrtke Metatron Domus, koji je dao pozajmicu da bi tvrtka Talaria kupila zemljište na kojoj će Ribić izgraditi kuću, danas uredno posluje sa sindikatima i prodaje im stanove preko svojih tvrtki. A Talaria je u vlasništvu njegove sestre Ane.

Kovač je i direktor tvrtke Matica stanogradnja, koju je osnovalo osam sindikata, a direktor je i tvrtke Sigma domus preko koje članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i danas provode projekt stambenog zbrinjavanja članova. Kovač je i direktor tvrtke koja skrbi o kontroverznom Sindikalnom domu koji je vrijedan 46.5 milijuna kuna. Sve to vuče na sukob interesa, no ni Ribić, ni Kovač, a ni Sindikat znanosti, za sada ne žele odgovarati pitanja

No, krenimo redom.

Ribić je kuću, kao što smo danas napisali, kupio od tvrtke Talaria u prosincu 2014. godine. Tada je kuća još bila u roh bau izvedbi, a kupio ju je po cijeni od 90 tisuća eura. Šest mjeseci kasnije, točnije u svibnju 2015. godine, radio se aneks kupoprodajnog ugovora jer je jedan od brojeva katastarske čestice bio krivo prepisan pa se Ribić nije mogao upisati na nekretninu.  Iz tog aneksa doznajemo kako je Ribić već u svibnju isplatio cijeli iznos.

Obiteljski biznis 

Zanimljiv je dio u kojem stoji da je Ribić do tada, znači u šest mjeseci, isplatio puni iznos od 90 tisuća eura. Za to nije podigao kredit pa se čini da je sve platio gotovinom.

Kredit u iznosu od 30.000 eura je podigao tek u kolovozu 2015. godine, a taj novac je vjerojatno iskorišten za dovršetak kuće.

Vratimo se tvrtki Talaria. Ta je tvrtka zemljište kupila 2013. godine od privatne osobe i to posuđenim novcem od tvrtke Metatron Domus na čijem je čelu bio Zoran Kovač.

Tvrtka specijalizirana za luksuzne nekretnine

Kovač je već tada bio na čelu tvrtke Matica stanogradnja u vlasništvu sindikata i poslovao sa sindikatima. Ono što je bitno u ovoj priči je da tvrtka Talarija nije izabrana slučajno. Kovač je u rodbinskim vezama s vlasnicom Talarije, Anom Kovač. Ona mu je, kako saznajemo, sestra.

Zanimljivo je i da se na web stranicama tvrtke Talaria navodi da se radi o agenciji koja je specijalizirana za dugoročni najam i prodaju luksuznih nekretnina.

 

U kupoprodajnom ugovoru između Talarije i Ribića potpis je tadašnjeg direktora Predraga Miloševića, koji je u to vrijeme bio Kovačev šogor. U kupoprodajnom ugovoru Ribića i Talarije navodi se kako Kovačeva pozajmica, kojom je Talarija kupila zemljište, nije do kraja riješena. No isto tako stoji da će se skinuti zabilježba na nekretnini.

S obzirom na to da ni Kovač, a ni Ribić ne žele odgovarati na pitanja, ostaje upitno na koji način je isplaćena tvrtka Metatron Domus.  

Građevinski posao sa sindikatima

Sam Kovač u intenzivnom je građevinskom poslu sa sindikatima, a njegove tvrtke su Sigma matica, Matica stanogradnja, Sindikat gradnja, Sigma i druge preko kojih danas posluju sindikati. Najveći Kovačev, ali i Ribićev projekt svakako je onaj izgradnje Sindikalnog doma.

Bio je to jedan od najvažnijih poslova Ribićeva sindikata. Riječ je o zgradi od 2776 kvadrata koja se gradila pet godina, a u kojem su svoj "dom" trebali naći srodni sindikati, dok bi se ostatak poslovne zgrade iznajmljivao pravnim osobama. Zgrada je "dovršena" u ožujku 2014. godine i ima sedam katova. Uz parking na dvije podzemne etaže posjeduje i tri konferencijske dvorane, knjižnicu i arhiv.  Vrijedna je 46.5 milijuna kuna.

Projekt je nakon kupnje zemljišta krenuo u realizaciju 2008. godine kada su tri sindikata, zbog izgradnje poslovne zgrade, osnovali posebnu tvrtku "Sindikat gradnja". Prema ugovoru Ribićev sindikat imao je 82 posto u toj tvrtki, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara imao je 12 posto vlasništva, a Sindikat učitelja 6 posto vlasništva. Od 2014. godine Kovač je direktor i te tvrtke -  Sindikat gradnja.

Index možda nije jedina institucija koja će tražiti odgovore od Ribića i Kovača

Uz to, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i tvrtka Sigma domus već godinama provode projekt stambenog zbrinjavanja svojih članova u Zagrebu. Stanovi se prodaju u još neizgrađenim zgradama. Pogađate, na čelu tvrtke Sigma domus je - Zoran Kovač.

Kovača smo pokušali više puta dobiti, slali smo mu i SMS-ove, no ne odgovara na pozive i poruke. Ribić je jutros rekao kako mu ne pada na pamet davati bilo kakve izjave. No možda Index nije jedina institucija koja će od Ribića tražiti odgovore.

 

 

Originalno objavljeno na Index istrage

Pročitajte više