Otkrivamo identitet hrvatskog novinara koji je prvi dobio informaciju o uhićenju Mladića!

INFORMACIJU da je uhićen ratni zločinac Ratko Mladić, kako je poznato, prvi su objavili hrvatski mediji. Tako je Business.hr bio prvi medij na svijetu koji je objavio informaciju o uhićenju i to jučer u 11.19 sati.

Uhićen Mladić, bez upitnika

"Informacija je stigla od naših kolega iz redakcije Aktuala. Izvor je bio pouzdan pa smo objavili tekst bez upitnika. Bilo nam je bitno da čitateljima damo točnu, pravovremenu i relevantnu informaciju", rekao je za Index novinar Business.hr Darko Baniček. Naime, tvrtka koja je vlasnik dnevnika Business.hr, u skoro će vrijeme pokrenuti i tjednik Aktual, čiju jezgru će činiti bivši novinari Nacionala.

"Istina je, imali smo prvi informaciju", kaže nam Berislav Jelinić, jedan od novinara koji su nedavno napustili Nacional.

Jelinić: Stigao nam je SMS

"Tek nakon dvadesetak minuta vijest o uhićenju imali su i ostali.  No oni su, treba priznati, imali i informaciju više. Objavili su Mladićev pseudonim, odnosno ime pod kojim se krio", kaže nam Jelinić otkrivajući detalje cijele priče.

"U redakciju Aktuala stigao je SMS od osobe koju bih opisao kao osobu s 'najvećim mogućim kredibilitetom'. Nismo ni trenutka sumnjali u tu informaciju", ističe Jelinić dodajući kako je SMS glasio da je u Srbiji uhićena osoba za koju se osnovano sumnja da je Ratko Mladić te da je u tijeku DNK analiza.

Na izravan upit je li SMS došao iz Srbije, Jelinić je rekao da to ne želi komentirati.

Nismo sumnjali

"Bitno je zapravo da ni jednom trenutka nismo sumnjali u tu informaciju s obzirom na osobu koja nam je poslala SMS", kaže nam Jelinić.

Pitali smo i za komentar na tekstove iz Srbije, posebice za one koji pišu da su Hrvati prvi došli do informacije "jer se prisluškivao tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević", a koji se tog dana nalazio na Brijunima.

"Ne bih htio to komentirati, naročito ne pisanje srpskih medija", kaže na kraju Jelinić za Index.

Pročitajte više